Stiri: Energie

Nuclearelectrica adera la Forumul Economic Mondial

Construcţia reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea începe în 2017

10.11.2015

Ieri, la sediul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă de către reprezentanții companiilor implicate în dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă – SN Nuclearelectrica SA, prin Daniela Lulache, și China General Nuclear Power Corporation prin directorul general, Zhang Qibo.

La ceremonie au participat și ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, dl. Andrei Gerea, și Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Xu Feihong.

„Este o zi foarte importantă pentru că semnarea acestui Memorandumu stă la baza contractului pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și suntem optimiști că în termen de doi ani va începe realizarea celor două unități”, a afirmat ministrul Andrei Gerea.

Ministerul Energiei, prin Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, a identificat ca soluție optimă de acoperire a deficitului de capacitate ulterior anului 2020 dublarea capacității nucleare cu încă două reactoare de tip CANDU 6, tehnologia utilizată de centrala nucleară de la Cernavodă.

„Obiectivul strategic al ministerului este de a asigura securitatea alimentării cu energie electrică și termică a tuturor consumatorilor, la cele mai mici costuri pentru consumatori, cu respectarea țintelor de mediu prevăzute în Cadrul de reglementare pentru politici de mediu și energie pentru perioada 2020 — 2030 elaborat de Comisia Europeană și Strategia Europeană de securitate energetică”, a mai spus ministrul Energiei.

Investițiile în capacități noi de generare, competitive, cu utilizare de tehnologii curate care să acopere deficitul de capacitate estimat că va apărea după anul 2015, cu tendințe clare de adâncire după 2020-2025, reprezintă cea mai eficientă metodă de a ne valorifica resursele și de a-i permite României să joace un rol activ în regiune în domeniul energetic.

„România are o serie de avantaje în domeniul nuclear, precum expertiza în exploatare la Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă, producție la prețuri competitive, indicatori de performanță excelenți și lipsa impactului asupra mediului înconjurător. În acest context, realizarea proiectului unităților 3 și 4 poate contribui substanțial la creșterea economică a țării. Rezultatele studiului elaborat de ROMATOM, în primăvara anului 2013, privind posibilitățile de implicare a industriei locale în proiectul Unităților 3 și 4, prin livrarea de echipamente și servicii, estimează o participare a industriei nucleare românești evaluată la cca. 40 % din valoarea totală a proiectului”, a precizat Andrei Gerea.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Xu Feihong, şi-a manifestat satisfacția pentru semnarea Memorandumului și și-a manifestat încrederea că toate proiectele româno-chineze în domeniul energiei vor fi susținute de cele două state indiferent de schimbările politice de la nivel guvernamental.

Dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă va continua cu negocierea Actului Constitutiv și a Acordului Investitorilor în vederea înființării companiei de proiect și, implicit, cu stabilirea strategiei de finanțare a proiectului și selectarea serviciilor de inginerie, construcție și mentenanță în vederea inițierii lucrărilor de construcție, în conformitate cu Strategia de continuare a proiectului.