Profesorul francez de neuropediatrie Olivier Dulac acordă, în Capitală, în perioada 20-22 aprilie, o serie de consultații și lecții-conferință pe teme de epileptologie pediatrică, la inițiativa Fundației Române de Neurologie și Epileptologie RONEP.
Profesorul va consulta, împreună cu o echipă numeroasă de medici neurologi pediatri de la clinica „Alexandru Obregia”, dar și din alte centre medicale din țară, 36 de copii români cu epilepsie.
„Școala de epileptologie românească are o tradiție îndelungată, având profesori remarcabili, cum este doamna profesor Sanda Măgureanu, și întotdeauna a fost în strâns contact cu mediul internațional. Medicii din România au avut astfel ocazia să învețe alături de profesori precum Olivier Dulac, Charlotte Dravet, Catherine Chiron sau Helen Cross”, a declarat prof. dr. Dana Craiu, membru al RONEP și organizator al seriei de întâlniri.
Consultațiile și prezentările se vor desfășura în cadrul centrului de zi și terapii „Există Speranță”, pus la dispoziție cu titlu gratuit de Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare. Centrul este singura facilitate de acest fel din România pentru copiii cu epilepsie de vârstă preșcolară, în care aceștia pot beneficia atât de programe de socializare, cât și de terapiile necesare.
Profesorul Dulac se află în România în această perioadă și pentru a participa la conferința „Opțiuni terapeutice în epilepsia farmacorezistentă”, ce se va derula între 23 și 25 aprilie, organizată de Societatea de Neurologie din România, în colaborare cu Societatea de Neurologie Pediatrică din România.
Temele conferinței includ farmacorezistența în epilepsiile genetice, explorarea prechirurgicală în epilepsiile lezionale și non lezionale și locul neurostimulării și al analizei de semnal EEG în diagnosticul și tratamentul epilepsiei. În afară de prof. Olivier Dulac, sunt invitați la conferință și alți lectori internaționali, precum prof. Philippe Kahane, dr. Lorella Minotti și dr. Olivier David, aceștia profesând la Grenoble, în Franța.
Profesorul Olivier Dulac este fondatorul departamentului de neurologie pediatrică din cadrul Spitalului Necker din Paris, iar în prezent coordonează, la aceeași instituție, centrul de referință pentru epilepsii rare. De-a lungul timpului, a făcut parte și a prezidat diferite comisii ale Ligii Internaționale Împotriva Epilepsiei. Este membru al Societății Franceze de Neurologie Pediatrică, al Societății Europene de Neurologie Infantilă, al Ligii Franceze Împotriva Epilepsiei, al Societății de Neurofiziologie de limbă franceză, precum și al consiliilor editoriale ale celor mai importante publicații de specialitate din lume.