Stiri: Companii

Piata de bere din Romania 2021

Consumul de bere din România, în scădere

17.07.2020

Consumul de bere din România. Consumul de bere a scăzut cu 10% de la declanșarea crizei cauzată de pandemia de coronavirus. În acest context, Asociația Berarii României continuă campania #SOSHoreca de susținere a sectorului ospitalității, sub umbrela #Reconnect.

„Este TIMPUL SA NE #RECONECTAM. Ne reconectăm cu familia și prietenii. Reconectăm comunitățile. Ne reconectăm cu barurile și restaurantele noastre preferate. Ne reconectăm cu berea. Este timpul să reconectăm lanțul valoric, de la cereale și hamei până la berea din pahar”, anunţă asociaţia.

Consumul de bere din România. Invitaţie pentru români

Aşadar, odată cu redeschiderea teraselor favorite din baruri, pub-uri, cafenele, restaurante și hoteluri, oamenii sunt invitați să iasă din nou să socializeze și să își recapete încrederea că pot consuma în siguranță, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de distanțare și de igienă.

În lunile martie – mai 2020, sectorul local al berii a avut o scădere de peste 10 procente față de aceeași perioadă a anului anterior.

Consumul de bere din România. Ce spune conducerea Asociaţiei Berarii României?

“Producătorii de bere observă cu îngrijorare situația din sectorul Horeca și, implicit, din industria berii. Primele luni ale anului nu au fost unele bune pentru industria berii, iar impactul cel mai puternic se va resimți în trimestrul al treilea al anului care, în mod obișnuit, este vârful de sezon pentru bere, dar care depinde mult de condițiile de operare din industria ospitalității. De aceea este esențială implementarea programelor de investiții anunțate de autorități și a strategiilor de susținere pentru sectorul Horeca, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spațiile publice, prin deciziile autorităților locale sau prin permiterea funcționării unor locații temporare de tip food trucks sau baruri mobile.”, spune Julia Leferman, diector general Asociația Berarii României.

Consumul de bere din România. O tendinţă nouă

Începând cu luna martie 2020, odată cu declanșarea pandemiei, s-a conturat o tendință nouă printre consumatorii de bere, prin creșterea cu 30% a preferinței pentru ambalajele de unică folosință, în detrimentul sticlei reutilizabile.

La nivelul primelor cinci luni din an, comparativ cu ianuarie – mai 2019, trendul descendent al sticlei reutilizabile este și mai accentuat (-45%) în raport cu sticla de unică folosință, care a crescut cu 36%.

Închiderea liniilor de bere la draft

Totodată, faptul că barurile și restaurantele și-au oprit activitatea timp de două luni și jumătate, a dus și la închiderea liniilor de bere la draft. Cu toate că începând cu 1 iunie terasele s-au redeschis, reluarea comercializării berii draft se petrece treptat, în concordanță cu măsurile de redeschidere etapizată a locațiilor Horeca.

Citeşte şi România susține implementarea instrumentului SURE