Investitii in energie verde

Consumul de energie regenerabilă, în creştere

22.01.2018

Consumul de energie tradițională și cel de energie regenerabilă vor ajunge la egalitate în Europa, cu douăzeci de ani înaintea Statelor Unite. Astfel, se estimează că, până în 2022 în Europa şi 2021 în Oceania, costurile de generare şi stocare autonomă a energiei vor fi similare cu costul de achiziţie a energiei de la un furnizor, se arată în noul studiu realizat de EY. Rezultatele cercetării arată că pieţele americane vor atinge paritatea off-grid într-un orizont de timp mai mare, de exemplu în 2042 în regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex şi foarte regionalizat.

Studiul mai arată că în toate pieţele, până în anul 2025, vehiculele electrice (VE) vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiţionale, cu combustie internă, în ceea ce privește costurile şi performanţele .

Studiul analizează rata de adopţie aşteptată şi impactul acesteia asupra cererii şi al costurilor energetice în rândul a 10 producători și distribuitori importanți de energie din Europa, Oceania şi SUA. Iar pentru prima data s-a calculat debutul a trei momente critice pentru sectorul energetic:

1. Momentul în care auto-generarea de energie devine accesibilă pentru toată lumea;

2. Momentul în care vehiculele electrice devin o opţiune mainstream de mobilitate;

3. Momentul în care furnizarea de energie prin reţele devine mai scumpă pentru consumatori decât cea pe care aceştia şi-ar produce-o singuri.

„Maturizarea tehnologiilor de producție de energie regenerabilă, scăderea abruptă a costurilor stocării energiei în baterii şi opţiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indică de multă vreme emergenţa unui sistem energetic radical nou. În vreme ce tendinţele şi momentele diferă între pieţe şi geografii, studiul arată clar că numărătoarea inversă până la debutul unui nou viitor energetic se accelerează mai puternic decât se aşteptau mulţi”, a afirmat Valeriu Binig, Partener EY România.

În Europa şi Oceania, energiile regenerabile vor reprezenta 50%, respectiv 49% din cererea de energie. În Statele Unite – unde politicile privind energiile regenerabile sunt în plină evoluţie şi diferă de la o regiune la alta – gradul de absorbție variază de la 18% în nord-est, până la 49% pe Coasta de Vest.

“În România se așteaptă o clarificare a sistemului de integrare a capacităților de producție din surse regenerabile ale posibililor “prosumeri”. Pe fondul nemulțumirii investitorilor în capacități mari, care văd că investițiile lor nu se recuperează în ritmul propus în legislația primară, pe fondul nemulțumirii operatorilor de distribuție, care ar trebui să investească în contoare inteligente și în toată logistica de contractare şi achiziție a electricității generate, pe fondul cadrului fiscal ce nu permite ca o persoană fizică să factureze un agent economic, un document de discuție propune achiziția energiei electrice produse în capacitate “personală” sub 300 kW la prețul la care distribuitorii achiziționează energie pentru acoperirea pierderilor în rețea, fără obligația asumării penalităților pentru dezechilibrele generate. Linia de separație până la statutul de ajutor de stat este foarte subțire. Asistăm la eforturi ale companiilor de utilități din România de a deveni agile și de a implementa soluții de tip smart, de a oferi clienților palete largi de servicii pe lângă marfa numită electricitate, uneori și gaz. Mai trebuie răbdare până când acest efort de transformare va aduce profituri clare. Este însă singura opțiune în contextul european și mondial”, concluzionează Valeriu Binig.

 

 

Citiți și despre: