Audit si consultanta la distanta

Consumul de internet în România. Cât timp petrec românii pe net?

09.04.2020

Consumul de internet în România. Românii petrec mai mult timp pe internet în perioada aceasta. Traficul de internet fix a crescut în medie cu 20,9%, iar cel mobil cu 12%, conform datelor transmise de furnizorii de servicii de comunicații electronice. ANCOM anunță că traficul total de date a crescut, în medie în ultima săptamână din luna martie, cu 12% în rețelele mobile și cu 20,9% în rețelele fixe. De asemenea, traficul de voce a înregistrat creșteri medii de 22% în rețelele mobile și 22,7% în rețelele fixe.

Traficul total de interconectare a avansat, în medie, cu 21% în rețelele mobile și cu 19% în rețelele fixe.

Pentru prelucrarea datelor s-a luat ca referință sfârșitul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de infectare cu coronavirus în țara noastră.

Consumul de internet în România. Rețele mobile

În rețelele mobile, traficul de date a înregistrat creșteri medii de 12% (fiind înregistrate creșteri între 7% și 20%). În rețelele fixe, traficul de date a crescut în medie cu 20,9%, furnizorii raportând creșteri între 18% și 27%.

Traficul de voce

În rețelele mobile, traficul de voce a crescut în medie cu 22% (fiind înregistrate creșteri între 18,2 % și 24%), iar în rețelele fixe, cu 22,7%, furnizorii raportând creșteri între 8,5% și 44,7%.

Consumul de internet în România. Traficul de interconectare

Traficul total de interconectare raportat de furnizorii de comunicații electronice a înregistrat o creștere medie de 21% în rețelele mobile, fiind înregistrate creșteri între 17,7% și 24%. În rețelele fixe, traficul total de interconectare a crescut în medie cu 19%, fiind raportate creșteri între 6,3% și 41%.

În general, furnizorii au experimentat un număr în creștere de situații de congestie pe rețelele mobile de acces (peste 80% grad de încărcare a porturilor utilizate și a resurselor radio de acces).

Consumul de internet în România. Traficul de date total

Traficul de date total raportat de către principalele puncte comune de interconectare din România, peering plus tranzit, (IXPs) a crescut cu valori între 10% și 33%.

La cererea ANCOM, furnizorii au transmis creșterile medii ale traficului înregistrate la finalul lunii martie luând ca dată de referință (stare de normalitate) perioada în care s-a confirmat în România primul caz de COVID-19 (25 februarie 2020).

Consumul de internet în România. Măsuri de monitorizare

”Pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creșterii traficului de date, furnizorii au luat măsuri pentru a monitoriza mai eficient capacitatea disponibilă a rețelei și a interveni unde este necesar, dar și măsuri pentru modernizarea echipamentelor de rețea și simplificarea și eficientizarea procesului de achiziții”, conform ANCOM.

Avansul traficului de voce și de date vine în contextul:

  • implementării tot mai intense a muncii la distanță
  • mutării cursurilor școlare și universitare în mediul online
  • creșterii semnificative a componentei de entertainment online

Citește și Dacia Plant, donație importantă către spitale