Stiri: Energie

Investitie Delgaz Grid

Contoare inteligente Delgaz. Investiție importantă în Iași

29.01.2020

Contoare inteligente Delgaz. Start al lucrărilor de contorizare inteligentă pentru peste 10 000 de consumatori de energie electrică din Iași. Investiţia se ridică la peste 45 mil. lei. Aceasta este cofinanțată cu 19 mil. lei din fonduri europene.

Contoare inteligente Delgaz. Peste 10.000 de contoare SMART

În cadrul proiectului vor fi montate peste 10.000 de contoare inteligente (SMART) la consumatori din cartierul Nicolina II din municipiul Iaşi. Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune aferentă va fi reabilitată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri şi a peste 1.800 de tablouri electrice (firide). În acelaşi timp, vor fi implementate infrastructura hardware şi aplicaţiile software necesare funcţionării sistemului de măsurare inteligent.

Contoare inteligente Delgaz. Investiție

Investiţia este cofinanțată cu peste 19 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon) şi cu aproximativ 3,4 milioane lei de la bugetul naţional, iar contribuţia companiei este de peste 22 milioane lei.

Ce spun reprezentanții Delgaz?

„Este cel mai important proiect pe care îl desfășurăm la acest moment în cadrul companiei Delgaz Grid și avem o mare responsabilitate în implementare, pentru ca efortul nostru să fie resimțit de clienți prin îmbunătățirea serviciilor și asigurarea unei distribuții continue a energiei electrice”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

Contoare inteligente Delgaz. Beneficii

Contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii și facilităţi, și anume:

• Indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;

• Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;

• Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;

• Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Contoare inteligente Delgaz. O prioritate

Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice sunt prioritare pentru Delgaz Grid. Posibilitatea accesării de fonduri europene reprezintă o oportunitate de suplimentare a fondurilor companiei de investiții, în beneficiul clienților

Începând din 2012 au fost implementate cu succes patru proiecte cu finanțare europeană, altele cinci fiind în derulare, vizând continuarea investițiilor în modernizarea rețelei de electricitate, montarea contorizării inteligente, formarea resurselor umane și securitatea cibernetică a sistemului de distribuție.

Citește și De ce sunt românii interesați de o alimentație sănătoasă? Studiu important