Stiri: Energie

Contoare inteligente pentru lumina

Contoare inteligente pentru lumină. Anunţul făcut de Enel

08.07.2020

Contoare inteligente pentru lumină. Aproximativ 900.000 de clienţi ai companiilor româneşti de distribuţie ale grupului Enel vor avea contoare inteligente până la sfârşitul anului 2020. Investiţiile în acest program, din 2015 şi până în prezent, vor atinge aproximativ 51 de milioane de euro (aproximativ 240 de milioane de lei).

Contoare inteligente pentru lumină. Investiţii

În 2020, companiile E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat vor instala peste 170.000 de contoare inteligente noi în zonele în care îşi desfăşoară activitatea, prin intermediul unei investiţii de peste 56 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro). Astfel, companiile E-Distribuţie au, împreună, cel mai mare număr de contoare inteligente instalate până acum în România.

Program de instalare

Programul de instalare a contoarelor inteligente va fi derulat conform planului aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Investiţia în extinderea numărului de contoare inteligente face parte din strategia de digitalizare a reţelei, împreună cu investiţia în integrarea posturilor şi staţiilor de transformare în sistemul de telecontrol.

Contoare inteligente pentru lumină. Proiecte anterioare

Planul de implementare urmează celor cinci proiecte anterioare, care au constat în instalarea a peste 700.000 de contoare inteligente, şi face parte din strategia grupului Enel de a oferi tehnologia contoarelor inteligente celor 2,9 milioane de clienţi de distribuţie a energiei electrice din România.

Alţi peste 170.000 de clienţi vor beneficia de avantajele aduse de contorul inteligent, cum ar fi citirea contoarelor de la distanţă, care înlocuieşte citirile de pe teren şi estimările de consum, şi oferirea mai multor informaţii către clienţi despre profilul lor de consum eficient de energie, promovând participarea lor activă la evoluţia pieţei de energie şi utilizarea responsabilă a energiei.

Avantajele pe care le au contoarele inteligente pentru lumină

Contoarele inteligente pot comunica, de asemenea, în timp real cu distribuitorul, permiţând identificarea şi remedierea mai rapidă şi mai uşoară a defecţiunilor din reţea, îmbunătăţind astfel fiabilitatea reţelei şi calitatea serviciilor. Mai mult decât atât, integrarea şi optimizarea sistemelor de energie distribuită din surse regenerabile este stimulată cu ajutorul contoarelor inteligente, care pot înregistra separat energia consumată şi energia injectată în reţea, contribuind astfel la sustenabilitatea şi decarbonizarea sistemelor de energie electrică”.

E-Distribuţie Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente în judeţele Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov.

E-Distribuţie Dobrogea va instala aproape 41.000 de contoare inteligente în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea.

E-Distribuţie Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienţi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Citeşte şi Rezultate contestaţii BAC 2020. Rata de promovare a ajuns la 65,4%