Stiri: Economie

Contrabanda cu țigarete, în ușoară scădere la începutul lui 2017

16.02.2017

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat o medie anuală, în 2016, de 16,8%, începutul anului 2017 debutând cu o scădere a contrabandei, în luna ianuarie înregistrând 16,2%. Această scădere se datorează eforturilor cumulate ale autorităților atât la granițele țării, cât și la nivelul punctelor de desfacere.

Contrabanda cu țigarete a scăzut cu 1,9 puncte procentuale în luna ianuarie 2017 față de nivelul de 18,1% din noiembrie 2016, situându-se sub nivelul mediei anuale din 2016, de 16,8% și, de asemenea, mai mic decât în ianuarie 2016, când contrabanda era de 17,8%.

„Înregistrăm o premieră notabilă pentru ultimii patru ani, și anume că, în ianuarie, contrabanda scade simbolic. Regiunea de nord-est continuă să fie însă un pol al pieței negre și de aceea, în prima parte a acestui an, vom sprijini o nouă campanie publică de conștientizare a pericolelor generate de contrabandă, campanie ce se va derula în parteneriat cu autoritățile de aplicare a legii. Pentru acest an, în domeniul combaterii comerțului ilicit, compania JTI are în plan o serie de alte acțiuni concrete: sprijin pentru construirea și dotarea unei hale de control al autovehiculelor, pe sensul de intrare în țară, în Vama Siret, suport pentru formarea specialiștilor care vor opera scanerele și, de asemenea, sprijin pentru achiziționarea și formarea a 12 câini, care vor fi antrenați pentru depistarea țigaretelor, înlocuind  primii câini ai Vămii, intrați în serviciu în 2006-2007, care urmează să se pensioneze. Suntem foarte fericiți că „pensionarii” vor continua să locuiască alături de familiile colegilor lor de echipă, agenții vamali ”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Cea mai afectată de comerțul ilegal de țigarete este regiunea de nord-est, cu 37,6%, aflată însă în scădere cu 9,3 puncte procentuale față de noiembrie 2016. Această scădere se datorează eforturilor conjugate ale autorităților și este benefică producătorilor din domeniu, oferindu-le încredere în „Strategia Națională a Autorității Vamale pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete 2017-2020” care urmează a fi implementată.

„Acțiunile derulate în ultimele luni încep să-și arate efectele. Mă refer la reînființarea echipelor mobile în ianuarie 2017, precum și la continuarea procesului de reorganizare a structurilor vamale, începută cu reoperaționalizarea echipelor canine și înființarea Biroului Monitorizare Comerț Electronic. Acest proces va continua concomitent cu procesul de modernizare a Vămii române, ce are în vedere întărirea capacității administrative a echipelor mobile și eficientizarea echipamentelor de scanare. Am convingerea că rezultatele pozitive vor crește, ca urmare a Operațiunii Scut 2017 demarată recent, combaterea traficului ilicit cu țigarete fiind prioritatea principală a Vămii române. Foarte curând, vom lansa și implementa „Strategia Națională a Autorității Vamale pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete 2017-2020”, inițiată de către Direcția Generală a Vămilor din cadrul ANAF. Măsurile incluse în Strategie presupun, pe lângă reorganizarea structurilor vamale, resurse umane de înalt profesionalism, dotarea cu echipamente de calitate, creșterea gradului de cooperare cu celelalte autorități de aplicare a legii, mediul de afaceri, precum și cu instituțiile similare interne și internaționale”, susține Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și coordonator al activității structurilor vamale.

Pentru reducerea contrabandei pe viitor, sunt necesare, de asemenea, mai multe schimbări legislative, pe care producătorii de țigarete, împreună cu autoritățile de aplicare a legii le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.