Slide

Stiri: Economie

Contrabanda de țigări, în scădere

26.10.2017

Luna septembrie a adus o scădere de 15% pentru piața neagră a țigaretelor, revenind astfel la nivelul înregistrat în vara anului trecut.

Regiunea nord-est rămâne și în septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o pondere de 37,6%, în scădere cu sub 1 p.p. față de luna iulie. Regiunea vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 26,6%, iar trendul de creștere din iulie se menține (plus 2,1 p.p. față de iulie). În septembrie, cea mai substanțială majorare a pieței negre se înregistrează în partea de nord-vest a țării (plus 4,7 p.p. comparativ cu iulie, până la 16,1%). O cotă ridicată se înregistrează și în sud-vest (19,2%), chiar dacă se află în scădere (minus 2,8 p.p.) Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere (57,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,7%, în creștere cu 0,5 p.p. față de iulie) și Ucraina (10,9%, în creștere cu 2,4 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne relativ constantă – a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.

Statistic, una din șase țări din România este una de contrabandă, deci fără nicio taxă plătită către stat, iar nivelul contrabandei este foarte ridicat comparativ cu media din Uniunea Europeană.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale a Vămilor, „în perioada ianuarie –septembrie, acțiunile Vămii Române din aria combaterii contrabandei cu țigarete au avut ca rezultat reținerea cantității de 34.501.983 țigarete. Avem convingerea că și pe viitor activitatea pe care o derulăm în scopul reducerii traficului ilegal cu produse din tutun, va contribui semnificativ la obiectivul de a proteja veniturile la bugetul de stat. De asemenea, ne bazăm în continuare pe colaborarea fructuoasă cu toate autoritățile care au competențe în reducerea comerțului ilegal, cu instituțiile internaționale similare, precum și cu mediul privat”.

Reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, dar și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie sunt doar câteva dintre inițiativele pe care le propun cei din industria țigaretelor pentru a opri traficul ilegal. Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget aproape 2% din PIB.