Stiri: Finante

Contracte de finanțare de 180 milioane lei pentru Polul Auto Muntenia, semnate astăzi

24.02.2014

Ministrul interimar al Economiei și ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a semnat astăzi, împreună cu reprezentanții Polului Auto Muntenia, Acordul Cadru privind obligația realizării pachetului minim integrat de proiecte propuse de Polul Auto Muntenia, precum și cele șase contracte de finanțare aferente acestor proiecte.

„Este important să avem continuitate în sectorul economic, continuitate susținută de proiecte care vizează dezvoltarea competitivității companiilor prin inovație, prin extinderea afacerilor și prin investiții. Pe scurt, vorbim despre o valoare totală a proiectelor de aproximativ 180 milioane lei (40 milioane euro) din care valoarea financiară nerambursabilă este de peste 68 milioane lei (15 milioane euro). Este esențial ca procesul de cooperare dintre actorii economici și instituțiile guvernamentale să continue în vederea atingerii obiectivului de dezvoltare a mediului economic prin sprijinirea acelor activități menite să crească competitivitatea, să faciliteze proiectele de inovație și să creeze locuri de muncă”, a declarat Constantin Niță.

Printre reprezentanții Polului Auto Muntenia prezenți la întâlnire se numără Nicolas Jean Etienne Maure, director general Automobile Dacia SA și Petru Sorin Buse, director general Renault Technologie Roumanie SRL.

Semnarea a avut loc în prezenta primului ministrul al României, Victor Ponta.

Printre cele șase proiecte ce se vor realiza în comun se numără două proiecte de investiții a căror valoare totală cumulată este de peste 171 milioane lei.

Unul dintre acestea este realizat SC Automobile Dacia și constă în realizarea tuturor elementelor de infrastructură necesare instalării noilor linii de fabricatie punte spate 4×4 și matrițe pentru cadre laterale, iar celălalt aparține Renault Technologie Roumanie SRL și constă în construirea a două hale, destinate testărilor de motoare, respectiv autovehicule în conditii de sigurantă și fără impact negativ asupra mediului sau a sănătătii personalului operator..

.

Un alt proiect are o valoare de 5,6 milioane lei și constă în cercetări privind îmbunătătirea confortului termic din habitaclu, cercetări privind verificarea, dezvoltarea și testarea anduranței motoarelor electrice sisteme inovative electrice și electronice auto, cercetări privind soluții inovative pentru îmbunătătirea alternativelor de mobilitate durabilă aplicabile tehnologiilor actuale și noilor tehnologii.

De asemenea, se vor realiza trei proiecte tip soft, cu o valoare totală cumulată de 2,9 miloane lei, prin care se asigură managementul polului și implementarea coordonată și coerentă a proiectelor.

La întâlnire au mai participat Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Mihnea Cosmin Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Stiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Adrian Volintiru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Cristian Nevzoreanu, director Afaceri Publice Renault Technologie Roumanie SRL, reprezentanți ai administrației publice locale din județele Argeș și Dâmbovița, precum și ai ADR Muntenia.