Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Câte contracte de muncă mai sunt suspendate în România?

05.07.2020

Contracte de muncă suspendate iulie 2020. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) prezintă datele cu privire la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic), înregistrate la Inspecția Muncii.

Contracte individuale de muncă suspendate

Total: 102.830

Contracte de muncă suspendate iulie 2020. Principalele categorii

• Hoteluri și restaurante: 24.464

• Industria prelucrătoare: 20.573

• Comerț cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor: 8.996

Contracte de muncă suspendate iulie 2020. Ajutor de la Guvern

Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Contracte de muncă suspendate iulie 2020. Program flexibil de muncă

Recent, Ministerul Muncii a anunţat că Guvernul a demarat consultările cu partenerii sociali în vederea aplicării măsurii privind programul flexibil de muncă, pentru o perioadă limitată de timp, în vederea susținerii companiilor și păstrării locurilor de muncă.

Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

Printr-o astfel de măsură, Guvernul are în vedere păstrarea locurilor de muncă, menținerea angajaților ”fideli” obiectivelor companiilor și a unor persoane în a căror pregătire companiile au investit anterior crizei, crearea unui cadru adaptat care să permită flexibilizarea timpului de lucru prin asigurarea unor venituri sustenabile pentru angajați, modernizarea cadrului legal în sensul în care acesta să se adapteze nevoilor angajaților, cât și ale angajatorilor, în situații excepționale, precum și diminuarea riscurilor epidemiologice prin reducerea programului de lucru.

Citeşte şi Evenimentul „DIGITAL LEARNING ORGANISATION. FAST FORWARD” are loc pe 8 iulie

 

 

 

 

Citiți și despre: