Stiri: Finante

Contribuție OCDE 2023

România plătește contribuția la OCDE. Ce sumă alocă Guvernul?

21.07.2023

Contribuție OCDE 2023. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru plata contribuţiei financiare anuale a României la bugetul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, aferentă anului 2023, urmare dobândirii statutului de stat membru asociat în cadrul Grupului de lucru anti-mită.

Fondurile alocate

Actul normativ aprobă plata contribuției financiare a României la bugetul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în limita echivalentului în lei al sumei de 13.281,78 euro, reprezentând cotizația anuală aferentă statutului de stat membru asociat în cadrul Grupului de lucru anti-mită (WGB), calculată proporțional perioadei din an de la data aderării.

Suma va fi suportată din bugetul anual aprobat Ministerului Justiției.
Contribuția financiară confirmă angajamentul României pentru implementarea programului de lucru al WGB şi, implicit, faţă de OCDE.

Contribuție OCDE 2023. Activitatea României

Activitatea României în cadrul WGB, inclusiv prin finanțarea rețelei regionale a Grupului (Rețeaua Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală – ACN), precum şi deţinerea președinției rețelei de aplicare a legii aferentă ACN, au fost apreciate de secretariatul OCDE şi multe dintre statele membre WGB, în special SUA, şi reprezintă un argument important privind nivelul de pregătire al României pentru dobândirea calității de membru OCDE.

Citește și Amprenta economică a industriei tutunului