Slide

Stiri: Companii

Controale efectuate de Inspecţia Muncii: Peste 730 de firme, amendate

20.07.2016

În perioada 11 – 15 iulie 2016, Inspecţia Muncii a desfăşurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.426.000 de lei- Au fost depistate 154 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 38 erau din Bihor și 16 din Argeș.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.023.500 de lei din care 752.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 7 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 283 angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 402.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 66 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 736 angajatori în domeniu.

”Creștem treptat numărul controalelor, spre 10% față de anul trecut, cu intenția de a conștientiza mai bine pe angajați cu privire la drepturi și informa pe angajatori despre obligațiile legale din domeniile relații de muncă și sănătate, securitate în muncă. Sunt domenii sensibile precum comerțul și construcțiile care în plină vară au nevoie de acțiuni concentrate de control care să contribuie la evitarea evenimentelor ce pun în pericol sănătatea și chiar viața lucrătorilor. Derulăm din ce în ce mai bine acțiunile din operațiunea Cronos, împreună cu ANAF, cu scop preventiv și al alinierii la standarde similare a activității de control”, a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.