Stiri: Logistica

Controale pe piața pieselor auto. Ce au descoperit inspectorii RAR?

29.07.2015

Astăzi, inspectorii Registrului Auto Român au efectuat o descindere în Târgul Vitan, vizând operatorii economici care comercializează piese auto destinate sistemului de frânare al autovehiculelor (plăcuțe de frână, saboți, discuri de frână și tamburi).

La razie s-a constatat că încă mai există la vânzare plăcuțe și discuri de frână neomologate sau neînsoțite de documente care să ateste garanția sau proveniența produselor. De asemenea, mare parte dintre comercianți nu a știut să răspundă la întrebări privind diferența dintre un produs omologat și unul neomologat.

Inspectorii RAR au fost surprinși să găsească în raft chiar și o piesă care își așteaptă cumpărătorul de aproximativ 20 de ani, și care, evident, nu mai corespunde standardelor impuse în domeniu de Uniunea Europeană.

Patru echipe de inspectori RAR au controlat 12 societăți comerciale. Operatorii economici la care s-au constatat neconformitățile au fost sanctionați cu amenzi contravenționale cuprinse între 2000 și 5000 de lei.

Produsele neconforme găsite au fost oprite definitiv de la comercializare. Comercianții au obligația ca în 30 de zile să facă dovada către RAR că au distrus produsele respective.

Registrul Auto Român face sistematic astfel de controale, scopul fiind de a elimina de pe piață produsele neconforme care, odată folosite pe vehicule, pot fi cauza unor accidente grave.

Deși comercializarea pieselor neconforme nu mai este un fenomen în România, datorită controalelor frecvente ale Registrului Auto, totuși încă există pe piață operatori economici care nu respectă prevederile legale.