Slide

Energie

Controversa energiei nucleare

01.05.2017

Avantajele și dezavantajele celei mai eficiente surse de energie. Energia nucleară asigură aproape 20% din necesarul energetic al ţării noastre. Procentul nu este nici mic, nici mare, România situându-se la nivelul mediei europene. La nivel mondial, în jur de 15% din electricitate provine din această sursă.

Cu toate că energia atomică este una dintre cele mai ieftine şi mai „verzi” surse de energie din lume, de-a lungul istoriei au existat o serie de dezastre nucleare care au făcut să fie percepută cu neîncredere şi chiar cu frică.

Multe state vor să renunţe la energia atomică

Cel mai recent dezastru nuclear a avut loc în anul 2011 în Japonia, la Fukushima. După acea catastrofă, autorităţile nipone au luat decizia de a opri producţia de energie nucleară.

Multe alte state au încercat să îi urmeze exemplu, sperând că energia verde va putea asigura necesarul populaţiei dar, din păcate, până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat.

Germania vrea să oprească, până în 2022, toate cele 17 reactoare nucleare pe care le deţine, iar Spania şi Elveţia au interzis construcţia de noi reactoare nucleare. În plus, Belgia intenţionează să renunţe la energie nucleară până în anul 2025, în timp ce Italia a avut patru reactoare pe care le-a închis după dezastrul nuclear de la Cernobîl şi menţine şi la ora actuală o politică ferm anti-nucleară.

Germania vrea să oprească, până în anul 2022, toate cele 17 reactoare nucleare pe care le deţine

Ce planuri are România?

România, în schimb, se numără printre ţările care are în plan deschiderea de noi reactoare nucleare. Este vorba de Reactoarele 3 şi 4, care vor putea fi puse în funcţiune între 2025 şi 2030.

Chiar dacă negocierile dintre Nuclearelectrica şi compania chineză China General Nuclear Power Corporation (CGN), privind construcţia în sistem de parteneriat public privat a reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, s-au blocat la finalul anului trecut, începând din această vară, discuţiile ar urma să fi reluate.

Investiţia în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă se ridică la 6,4 miliarde de euro

România nu este însă singura ţară din Uniunea Europeană care are astfel de planuri. Recent, Polonia a anunţat că intenționează să construiască o centrală nucleară. De asemenea, în Marea Britanie se construiește o centrală nucleară, cu două reactoare, în urma unei investiţii de 23 miliarde de dolari.

Energia nucleară – pro şi contra

Energia nucleară nu produce emisii de seră, comparativ cu arderea combustibililor fosili precum gazele naturale, ţiţeiul şi cărbunele. Mai exact, fisiunea nucleară diferă de arderea combustibililor fosili prin aceea ce nu produce nici dioxid de sulf, nici oxizi de nitrogen, poluanţii responsabili de ploaia acidă.

În plus, puterea nucleară poate garanta un flux constant de energie care nu este dependent de nimic, cum ar fi cursul unui râu sau al unui fluviu pentru energia hidro, de vând pentru energia eoliană sau de soare pentru energia solară.

Combustibilul nuclear este, deocamdată, relativ ieftin, însă construcţia unei centrale nucleare este costisitoare.

Avantajele energiei nucleare

Energia nucleară poate asigura independența energetică a unei ţări.

Energia nucleară nu poluează

Energia nucleară este ieftină

Pe de altă parte, energia nucleară generează şi probleme de mediu care nu sunt prea des evidenţiate. La fel ca şi centralele care produc energie electrică convenţională, o centrală nucleară are nevoie de o cantitate imensă de apă pentru răcire. Retragerea şi apoi deversarea apei poate avea un puternic impact negativ asupra surselor de apă şi asupra vieţii acvatice.

Şi procesul de extracţie a uraniului este o problemă pentru mediu. Minele abandonate continuă să reprezinte o problemă de contaminare în multe zone. După extracţia uraniului, operatorii minelor se confruntă cu problema reziduurilor şi a echipamentelor contaminate radioactiv.

Pe lângă acestea, chestiunea depozitării combustibilului utilizat naşte dezbateri aprinse. Sarcofagele folosite în prezent oferă o rezolvare temporară (maxim un secol), însă combustibilul nuclear, chiar şi după folosire, mai rămâne periculos încă cel puţin 10.000 de ani după aceea.

Dezavantajele energiei nucleare:

Riscul unor dezastre naturale este ridicat

Preţul de construcţie al unei centrale nucleare este extrem de ridicat

Depozitarea deşeurilor combustibilului utilizat ridică probleme de mediu

 

Însă cel mai mare risc este cel al producerii unui accident nuclear. De-a lungul istoriei, energia nucleară a adus adevărate dezastre. Cele mai cunoscute accidente din acest sector sunt cele de la Cernobîl (26 aprilie 1986) şi Fukushima (11 martie 2011), însă din păcate nu sunt singurele, conform Discovery News.

Cele mai mari accidente din istorie:

Cernobîl, Ucraina

Accidentul nuclear de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, din data de 26 aprilie 1986, este cel mai mare din istorie. Dezastrul s-a produs atunci când reactorul numărul patru a suferit o explozie catastrofală a cazanelor aflate sub presiune de abur, în timpul unui experiment. Explozia a declanşat un incendiu şi o serie de alte explozii, urmate de o scurgere impresionantă de materiale radioactive.

În jur de 200 de oameni au fost contaminaţi, iar 32 au murit la trei luni de la accident. Numărul morţilor se va situa între 9.000 şi 33.000, până în 2050, din cauza radiaţiilor ulterioare şi a contaminării care continuă să fie o problemă.

Nu mai puţin de 350.000 de oameni au fost evacuaţi, iar peste cinci milioane de oameni au fost iradiaţi.

Fukushima, Japonia

Dezastrul nuclear de la Fukushima a fost provocat de cutremurul de 8,9 grade din 11 martie 2011, din Japonia. Reactoarele nucleare de la Fukushima Daichi au fost afectate de seism şi de tsunami-ul uriaş care i-a urmat. În urma catastrofei naturale au avut loc mai multe explozii la trei dintre cele patru reactoare ale centralei nucleare.

Kyshtym, Rusia

Un accident nuclear a avut loc pe data de 29 septembrie 1957, în Rusia, în apropierea Munţilor Ural, la Kyshtym. Incidentul s-a produs când un sistem de răcire a cedat, cauzând o explozie în urma căreia o cantitate semnificativă de material radioactiv s-a răspândit în mediul înconjurător. Peste 200 de oameni au murit în urma cancerului produs de expunerea la radiaţii, iar în jur de 10.000 de oameni au fost evacuaţi din zona afectată de explozie.

Three Mile Island, Statele Unite

Accidentul de la Three Mile Island, Statele Unite, a avut loc pe 28 martie 1979. Acest accident a dus la eliberarea de substanţe radioactive, dar şi la moartea unor persoane în urma radiaţiilor, după avarierea unui reactor nuclear. Accidentul nu s-a soldat cu morţi sau cu răniţi în rândul muncitorilor centralei sau în rândul comunităţii din jur, cu toate că s-au raportat unele cazuri de contaminare.

Windscale Pile, Marea Britanie

Accidentul nuclear de la Windscale Pile, Marea Britanie, reprezintă cel mai grav dezastru nuclear cu care s-a confruntat Europa de Vest. Pe 10 octombrie 1957, miezul primului reactor a luat foc, rezultând o eliberare de material radioactiv.