Stiri: Finante

Contul de economii Junior Centenar

Contul de economii Junior Centenar: Programul este operațional de la 1 ianuarie 2019

06.01.2019

Contul de economii Junior Centenar. Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a devenit operațional de la 1 ianuarie 2019. Proiectul a fost aprobat de Guvern pe data de 1 decembrie 2018. Astfel, începând din acest an, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani, din întreaga ţară, pot să depună sume de bani în contul acestora.

Contul de economii Junior Centenar. Conturile au fost deschise

Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului Sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”. Acesta este codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informaţiilor furnizate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare. În acest cont reprezentanţii legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii pot efectua plăţi prin virament bancar şi/sau prin mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale „Poşta Română” – S.A.

Se pot efectua depuneri de sume numerar pentru copii la orice unitate teritorială a Trezoreriei Statului Sector 1 în contul 46.01.02 – „Sume colectate pentru contul individual de economii Junior Centenar”.

La sfârşitul fiecărei zile sau la primirea mandatului poştal, sumele se virează automat în contul deschis la Trezorerie.

În cazul în care sunt încasate sume pentru un copil pentru care nu a fost deschis automat contul individual de economisire, Trezoreria Statului va proceda la deschiderea manuală a contului. Singura condiție este ca CNP-ul copilului pentru care s-a virat suma să fie valid.

Contul de economii Junior Centenar. Prime de la stat

Potrivit prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.104/2018, pentru contul de economii Junior Centenar cei care doresc să asigure venituri viitoare pentru copii lor şi să beneficieze de avantajele acestui program respectiv o primă anuală de la stat de 600 lei, pot vira din acest moment ce sume doresc şi fără niciun obstacol birocratic. La această primă se adaugă și o dobândă anuală de 3%. Nu este nevoie de nicio cerere. Este necesar doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar.

Sumele virate care nu pot fi alocate contului deschis pentru fiecare copil se returnează plătitorilor.

Citește și 2019, anul provocărilor pentru oamenii de afaceri