Stiri: Sanatate

Cooperare româno-bulgară în domeniul sănătăţii

27.04.2015

Viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională, Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul bulgar al Sănătăţii, Petăr Moskov, au semnat vineri în cadrul şedinţei comune de Guvern Româno-Bulgare un Plan de cooperare în domeniul farmaceutic şi al asistenţei medicale de urgenţă.

Documentul prevede dezvoltarea unor proiecte comune privind asistenţa medicală de urgenţă, partenerii bulgari exprimându-şi interesul de a implementa măsuri de reorganizare a asistentei medicale de urgenţă din Bulgaria după modelul românesc.

Astfel, în următorii ani, se au în vedere schimburi de informaţii şi expertiză, asistenţă tehnică, formarea profesională a presonalului de specialitate medical şi paramedical, precum şi dezvoltarea şi operaţionalizarea unui proiect pilot pentru intervenţiile transfrontaliere în situaţiile de urgenţă în zona Giurgiu – Ruse.

Planul urmăreşte totodată colaborarea şi schimbul reciproc de informaţii referitoare la cadrul juridic şi politica de achiziţionare şi la metodologiile de stabilire a preturilor pentru medicamente, cu accent pe medicamentele inovative care sunt foarte costisitoare pentru sistemele de sănătate.

“În perioada următoare avem în vedere organizarea unor dezbateri regionale cu statele Europei Centrale şi de Est în vederea identificării unor soluţii comune care să îmbunătăţească accesul pacienţilor la tratamentul adecvat dar şi să asigure sustenabilitatea sistemelor noastre de sănătate.”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul român al Sănătăţii, după întâlnirea bilaterală cu omologul bulgar.