Agricultura

Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud, avantajele asocierii

01.09.2016

 

Cooperativa Agricolă investește în dezvoltarea unui centru logistic. Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud a fost înființată în februarie 2009, la inițiativa celor 12 membri fondatori, din dorința acestora de a dezvolta și spori profitabilitatea fermelor. Însă principalul scop al Cooperativei este promovarea intereselor membrilor săi în conformitate cu principiile cooperatiste de tip european.

Constituirea producătorilor agricoli în forme asociative deschide noi oportunități de dezvoltare economică prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale, și folosirea puterii colective în scopul creșterii prosperității membrilor, a familiilor lor și comunităților din care fac parte. De aceea, și alți fermieri au dorit aderarea la o astfel de asociație.

„Cooperativa oferă o sursă de venit de încredere, regulată și în timp util, asigură furnizarea la timp a materiilor prime necesare producției, de bună calitate și la un preț avantajos”, declară Ionuț Lungoci, director executiv Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud.

Beneficiile aderării la Cooperativă

Asocierea agricultorilor într-o cooperativă are multiple beneficii, iar perspectivele de viitor ale Cooperativei Agricole Dobrogea Sud au fost înțelese și acceptate și de alți fermieri din zonă. Astfel, după 7 ani de activitate, numărul membrilor a ajuns astăzi la 42 de fermieri, după o fluctuație ușoară, deoarece, la 3 ani de la înființare, Cooperativa număra 60 de membri, pentru ca mai apoi să ajungă la numărul din prezent.

Singurul criteriu de selecție a fost și este seriozitatea, Cooperativa sprijinind fermierii prin oferirea de soluții viabile dezvoltării, având ca scop diferențierea economică vizibilă față de alți fermieri.

Beneficiile aderării la o cooperativă agricolă sunt numeroase, printre acestea regăsindu-se aprovizionarea cu materii prime de calitate și consultanță tehnică de specialitate.

Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud asigură membrilor săi aprovizionarea fermelor cu semințe de cereale, plante tehnice, plante furajere, pesticide, motorină, îngrășăminte, asigură consultanță tehnică de specialitate, achiziționarea și comercializarea producției obținute de către membrii cooperatori.

Pe lângă sursa de venit de încredere și furnizarea de materii prime necesare producției, Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud asigură membrilor săi decontarea la termen a tuturor obligațiilor financiare și crește influența producătorilor în stabilirea prețurilor în relația cu cumpărătorii.

Membrii Cooperativei participă la numeroase evenimente și târguri de profil, prin intermediul cărora își promovează activitatea, beneficiind totodată de schimburi de experiență.

„În mod frecvent promovăm și susținem financiar deplasările în grup la orice eveniment dedicat agriculturii, demonstrații în câmp, însă cele mai interesante au fost schimburile de experiență făcute prin vizite la cooperative din afara țării, enumerând, fără a ne limita pe viitor, Caussade Semences, Euralis, ZG Raiffeisen, precum și vizite la expozițiile EIMA International și Agritechnica, fabrica CLAAS. Interesant este faptul ca am avut și deplasări efectuate împreună cu prietenii de la Cooperativa Agricolă BRAICOOP și Cooperativa Agricola VLASCA 2008, unde am avut ocazia să schimbăm informații prețioase, de la organizare și până la prețuri și colaboratori”.

„Viitorul ne aparține!”

Agricultura din România se confruntă cu multe probleme, pe toate ramurile sale, iar pentru soluționarea acestora sunt delegați oameni special pregătiți. Însă, ca orice altă problemă, și cele din agricultură au nevoie de timp pentru a fi rezolvate.

„Cea mai apăsătoare problemă este lipsa de organizare, și pot spune că este o părere strict personală. Cu siguranță că suntem deficitari și la capitolul «mentalități și remanențe comuniste», însă nu pot să nu subliniez sloganul nostru: «Viitorul ne aparține!», iar asta se va demonstra în timp”.

Agricultura din România se confruntă cu multe probleme, însă, în timp, prin asociere, se pot găsi și implementa soluțiile la aceste probleme

Sloganul Cooperativei confirmă că aderarea la o astfel de asociație este certitudinea asigurării profitabilității fermei agricole. Cu alte cuvinte, producătorii agricoli care aderă la Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud beneficiază, pe termen mediu și lung, de fluxuri de inputuri și de desfacere. Acestea sunt asigurate prin profesionalism, rigoare și reciprocitate, atribute pe care le deține echipa de management și execuție a organizației agricole.

În plus, integrarea principiilor europene de producție agricolă și marketing agricol este obiectivul de propulsie al Cooperativei, „o țintă motivantă pentru oricine înțelege că progresul înseamnă deschiderea orizontului cunoașterii și acceptarea democratică a schimbării”.

Planuri de investiții

Planurile de viitor ale Cooperativei Agricole Dobrogea Sud sunt în grija Consiliului de Administrație, iar acestea trebuie să deservească interesul tuturor membrilor.

Cooperativa a întâmpinat și probleme de-a lungul timpului, cea mai recentă fiind refuzul Uniunii Europene de a susține planul de extindere și dezvoltare al organizației. Însă acest răspuns negativ nu a determinat abandonarea planului, membrii Cooperativei Agricole Dobrogea Sud îndeplinindu-l prin investiții din surse proprii.

„După achiziționarea unui teren, am intenționat să dezvoltăm un centru logistic care să deservească operațional și administrativ livrările de inputuri și preluările de cereale, folosindu-ne de facilitățile AFIR – Fondurile Europene, însă am încetinit procesul când am înțeles că asocierea ne-a transformat într-o fermă de 18.000 de hectare. Am încetinit, am pierdut un an cu calcule și discuții, însă nu ne-am oprit. În luna martie, membrii cooperatori, întruniți în cadrul Adunării Generale au hotărât să facă investiția din surse proprii, urmând ca mai apoi să ne îndreptăm spre fonduri europene pentru procesare”, explică oficialii Cooperativei Agricole Dobrogea Sud.

Cu toate acestea, pentru anul în curs, Cooperativa preconizează o scădere a cifrei de afaceri față de cea înregistrată la sfârșitul anului 2015, de la aproximativ 16 milioane de euro la 14,5 milioane de euro, și implicit, scăderea profitului la aproape jumătate din cel  înregistrat în 2015 – 100.000 de euro.

Producția din acest an este mai mică decât în 2015, ceea ce va determina o scădere a veniturilor pentru fermieri

Cauza principală a diminuării este reprezentată atât de producțiile mici în comparație cu anul 2015, cât și de prețurile mici cu care se tranzacționează, astăzi, prin Cooperativă.

„Vreau să subliniez ponderea substanțială în cifra de afaceri este reprezentată de costul mărfurilor, adaosul comercial și respectiv diferența favorabilă a reducerilor comerciale. Profitul este controlat și actualizat de către membrii cooperatori, în funcție de necesarul bugetat pentru investiții și costurile de funcționare ale cooperativei, scopul cooperativei fiind maximizarea profitabilității fermelor”, încheie Ionuț Lungoci, directorul executiv al Cooperativei Agricole Dobrogea Sud.