Cooperativă de energie verde România. Cooperativa de Energie, prima cooperativă de energie verde din România, și-a deschis oficial „porțile” în cadrul unui eveniment public de lansare, care a avut loc pe data de 30 octombrie.
Cooperativă de energie verde România. Cine se poate înscrie?
Așadar, în prezent, oricine din țară, persoană fizică sau juridică, va putea deveni membru cooperator prin înscrierea pe site-ul cooperativadeenergie.ro.
Cooperativa de Energie a fost înființată în baza Regulamentului 14535/2003 privind statutul societății cooperative europene. Cooperativa va deveni complet operațională în primul semestru al anului viitor. Atunci va obține licența de producător și de furnizor de energie electrică din
surse regenerabile.
Cooperativă de energie verde România. O comunicare deschisă
Cooperativa de Energie reprezintă o comunitate deschisă. Scopul ei este de a democratiza piața de energie din țara noastră.
Fiecare client al Cooperativei de Energie devine membru cooperator (“acționar”) printr-o contribuție (aport) la capitalul social al cooperativei. Această contribuție trebuie să aibă o valoare de minim 100 de lei. Înscrierea în cooperativă este complet digitalizată. Membrul cooperator va participa direct și activ la dezvoltarea cooperativei. Acest lucru se realizează în baza principiului democratic “un membru, un vot”.
Cooperativă de energie verde România. Energie din surse nepoluante
Cooperativa va furniza energie electrică din surse nepoluante către clienții săi, membrii cooperatori. Aceștia își vor putea muta contractul de energie doar cu câteva click-uri, fără schimbări ale infrastructurii existente.
Cooperativa de Energie va produce energie verde prin cumpărarea și administrarea de capacități de producție noi sau existente, care vor fi deținute și gestionate în comun de membrii cooperatori, un model de succes în toată Europa.
Cheltuielile Cooperativei de Energie vor fi publice.
Membrii cooperatori vor avea acces la toate informațiile privind operațiunile organizației.
Ce spune președintele Cooperativei de Energie?
“Vom furniza și vom produce energie din surse regenerabile. Lansarea cooperativei este primul pas pentru construirea unei comunități energetice. Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să adere la principiile cooperativei și să devină membri”, a declarat Victor Iancu, Președintele Cooperativei de Energie.
La nivel european sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, „comunități energetice” reunite în REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile.
Citește și Schimbare de carieră. Câți români se gândesc la reconversie profesională?