Stiri: Stiri

COPAC: Termenul pentru consultare pe pachetul de bază ar trebui prelungit

24.12.2013

O asociație de pacienți solicită Ministerului prelungirea termenului până la care pot fi făcute propuneri şi observaţii legate de proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea pachetului minimal şi pachetului de servicii de bază până la data de 15 ianuarie 2014.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România afirmă că solicitarea vine în contextul în care proiectul a fost pus în dezbatere în data de 22 decembrie, iar termenul până la care pot fi trimise propuneri şi observaţii este de 10 zile din momentul în care proiectul a fost pus pe site, lucru practic imposibil ţinând cont de faptul că este perioada Sărbătorilor.

„Nu vreau să cred ca domnul ministru a făcut acest lucru tocmai pentru a nu se putea trimite propuneri din partea profesioniştilor, reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi şi a tuturor actorilor interesaţi să construiască un sistem performant de sănătate. Apreciez faptul că domnul ministru se grăbeşte să găsească soluţii, însă trebuie să ţină cont de opiniile şi nevoile tuturor celor implicaţi în sistem. Suntem direct interesaţi să avem un pachet de servicii de bază şi dorim ca acesta să fie făcut astfel încât să fie respectate drepturile pacienţilor, iar pentru acest lucru avem nevoie de timp pentru a ne consulta atât între noi, cât şi cu profesioniştii din sănătate, întrucât după o primă lectură am constatat că există mai multe neclarităţi legate de pacienţii cronici”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Conform lui, prelungirea termenului nu va afecta data de intrare în vigoare a pachetului de bază.