Stiri: Sanatate

Ordonanta Militara nr. 3 - Carantina totala in Romania

MAE, anunț privind coronavirusul

27.01.2020

Coronavirus China. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao ale Republicii Populare Chineze că autoritățile locale au activat planurile de pregătire și răspuns pentru boli infecțioase noi de importanță pentru sănătatea publică, iar, la data de 25 ianuarie 2020, Hong Kong a activat nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3.

Coronavirus China. Șapte cazuri confirmate

Potrivit datelor comunicate de către autoritățile din cele două regiuni administrative speciale, în Hong Kong au fost confirmate cinci cazuri de infecție cu acest tip de pneumonie virală. De asemenea, în Macao au fost confirmate alte două cazuri.

Coronavirus China. Măsurile luate

Autoritățile din R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao au anunțat o serie de măsuri printre care se numără:

  • intensificarea controalelor de sănătate în toate punctele de trecere a frontierei
  • anularea festivitățile prilejuite de aniversarea Anului Nou chinezesc
  • prelungirea vacanței școlare până la data de 20 februarie 2020.

Coronavirus China. Declarație de sănătate

Suplimentar acestor măsuri, R.A.S. Hong Kong a decis să introducă obligativitatea ca orice persoană care intră în Hong Kong să completeze pe propria răspundere o „declarație de sănătate”. Completarea acestei declarații cu informații false se pedepsește cu șase luni de închisoare sau cu o amendă de aproximativ 650 dolari (cu echivalent în moneda locală).

Asistență consulară pentru românii din China

Cetățenii români aflați în zonele afectate de coronavirus pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Hong Kong: +85225233813 și +85225233817. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Astfel, acestea sunt preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Citește și Coronavirus simptome. Ce sunt coronavirusurile?