Coronavirus

Coronavirus: Anunț important făcut de Comisia Europeană

06.03.2020

Coronavirus. Comisia Europeană a anunțat că intensifică acordarea de finanțări pentru cercetări care privesc coronavirusul. Astfel, instituția a selectat 17 proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic pe care le va finanța.

În urma publicării în ianuarie a unei cereri de propuneri în valoare de 10 milioane de euro, CE a asigurat o sumă suplimentară de 37,5 milioane de euro alocate cercetării de urgență privind dezvoltarea de:

  • vaccinuri
  • tratamente
  • metode de diagnostic

Acțiunea face parte din răspunsul coordonat al Uniunii Europene la amenințarea sănătății publice reprezentată de COVID-19.

Coronavirus. 47,5 milioane de euro

Așadar, CE majorează la 47,5 milioane de euro finanțarea destinată apelului de urgență lansat în luna ianuarie pentru a combate epidemia de COVID-19. Aceasta a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și sisteme medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului.

Coronavirus. Ce spune comisarul european pentru inovare și cercetare?

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Finanțarea de urgență din cadrul programului Orizont 2020 permite cercetătorilor să-și înceapă imediat activitatea, pentru a combate epidemia de coronavirus pe mai multe fronturi. Comunitatea cercetătorilor a trecut la fapte extrem de rapid, ceea ce ne dă speranțe că vom fi în curând un pas mai aproape de obiectivul de a opri răspândirea virusului.”

Coronavirus. Acorduri de grant

Comisia Europeană negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectați. Obiectul celor 17 proiecte va fi:

Dezvoltarea de noi vaccinuri

Cercetarea se va concentra asupra dezvoltării unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament.

Teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale

Se vor depune eforturi sporite pentru a permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid și mai fiabil, care va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.

Noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă

În primul rând, accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare (inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și substanțe antivirale cu spectru larg), iar în al doilea rând, detectarea și identificarea de molecule care ar putea funcționa împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare și calcul.

Îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv a pregătirii și a răspunsului la apariția focarelor

Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a:

  • preveni și pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului
  • contribui la evaluarea dinamicii sociale.

Citește și Topul celor mai doriți angajatori din România. Un studiu realizat de Universum Global și eJobs

 

 

 

 

Citiți și despre: