Coronavirus Romania

Măsurile excepționale în România pentru prevenirea coronavirusului

24.02.2020

Coronavirus România. Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.

Coronavirus România. Niciun român bolnav în Italia

Până la ora actuală nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Motivul este reprezentat de dinamica mare a călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări.

Coronavirus România. Carantină de 14 zile

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

Coronavirus România. Măsuri de control

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră:

  • terestre
  • maritime/ fluviale
  • aeriene

Coronavirus România. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Schimbări legislative

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Coronavirus România. De asemenea, va fi extinsă campania de informare a populației privind:

  • infecția cu noul coronavirus
  • măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate
  • va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional
  • eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Citește și Coronavirus simptome. Ce sunt coronavirusurile?

 

 

 

 

 

Citiți și despre: