Stiri: Sanatate

Terapie din plasma pentru coronavirus

Coronavirus România: Anunț important de la Ministerul Sănătății

03.02.2020

Coronavirus România. Ministerul Sănătății a anunțat că, în contextul emiterii unei alerte globale de către OMS privind noul coronavirus, vor fi păstrate măsurile pentru aeroporturi și unitățile medicale sanitare, stabilite începând cu 26 ianuarie 2020 de Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul posibilelor infecții cu coronavirus.

În acest context, specialiștii Ministerului Sănătății și ai Institutului Național de Sănătate Publică au organizat o videoconferință cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică pentru discutarea tuturor aspectelor necesare pentru asigurarea implementării la nivel local a setului de măsuri instituite în acest sens.

Coronavirus România. Suplimentarea stocurilor de biocide

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a cerut suplimentarea stocurilor aflate la nivelul Ministerului Sănătății pentru biocidele folosite pentru:

  • dezinfecția mâinilor
  • dezinfecția suprafețelor
  • dezinfecția echipamentelor de protecție necesar pentru personalul medico-sanitar.

Coronavirus România. Dotări

În prezent, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecțiilor de acest tip.

În prezent, în România nu s-a confirmat niciun caz de infecție cu coronavirus.

Coronavirus România. Comandamentul pentru situații de urgență

Duminică, echipa Ministerului Sănătății condusă de ministrul Sănătății, Victor Costache a participat la Comandamentul pentru situații de urgență convocat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Cu această ocazie, ministrul Sănătății a declarat că se iau toate măsurile necesare pentru a întări capacitatea de răspuns a sistemului în cazul situației răspândirii infecției cu noul coronavirus in spațiul european.

”Nu trebuie să ne panicăm”

„Nu trebuie să creăm panică, dar trebuie să pregătim sistemul. În spațiul european au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în statele din jurul României nu au fost înregistrate cazuri. Mortalitatea este undeva între 2% și 4%, față de aprox.17% cât a fost în 2009 în cazul gripei A1H1. În prezent, avem o capacitate bună de diagnostic. Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” are achiziționate 1000 de kit -uri pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor suspecte. De mâine, alte două spitale de boli infecțioase din Iași și Cluj Napoca vor fi dotate cu 100 kit-uri” , a spus Victor Costache.

Coronavirus România. Măsuri necesare

Ministrul Sănătății a mai subliniat că au fost luate măsuri la nivel național pentru prevenirea și limitarea acestei infecții, iar începând de săptămâna viitoare, personal suplimentar din cadrul direcțiilor de sănătate publică va sprijini poliția de frontieră.

În cadrul Comitetului s-a hotărât realizarea mai multor achiziții de:

  • echipament medical
  • echipament de protecție
  • izolete
  • dezinfectant
  • echipamente de transport

Acestea sunt necesare pentru constituirea unor stocuri de urgență.

Citește și Comisia Europeană, 10 milioane de euro pentru găsirea unui tratament pentru coronavirus