Coronavirus – sfaturi pentru companii. Coronavirusul va testa limitele multor organizații. În acest context, Mircea Bozga, Partener Servicii de Audit al Riscului, PwC România, oferă o serie de recomandări pe care companiile le pot aplica pentru atenuarea efectelor, dar și întrebări la care trebuie să aibă răspunsuri.
Coronavirusul reprezintă, așadar, un risc care trebuie monitorizat activ de către factorii de decizie ai companiilor pentru că vine cu un nivel mare de incertitudine.
Coronavirus – sfaturi pentru companii. Efectele se resimt deja
Mircea Bozga mai spune că efectele se resimt deja în probleme apărute în:
- lanțul de distribuție
- restricții de călătorie
- creșterea nesiguranței pe piețele din întreaga lume
În fața unei crize mondiale, liderii companiilor sunt preocupați, de asemenea, de bunăstarea oamenilor și de planul de continuitate a afacerilor lor.
Coronavirus – sfaturi pentru companii. Situația este complexă
”Situația este complexă pentru directorii executivi în exercițiu pentru că depășește experiența celor mai multora dintre ei, având în vedere că mandatul mediu al unui CEO este de cinci ani, iar ultima epidemie similară, dar la un nivel mai redus, a fost SARS în anul 2003. SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a durat nouă luni. Într-o perioadă mult mai scurtă, COVID-19 a infectat de peste zece ori mai mulți oameni și se răspândește rapid”, mai afirmă Mircea Bozga.
Coronavirus – sfaturi pentru companii. Efecte asupra economiei
Efectul asupra economiei mondiale este dificil de estimat la ora actuală. Totuși, economiștii care au evaluat că epidemia SARS a costat în jur de 40 de miliarde dolari, preconizează că virusul COVID-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult.
Cheia pentru gestionarea unei crize este pregătirea.
Experții Centrului Global de Criză PwC au realizat o listă de acțiuni pe care companiile le pot adopta pentru a rezista incertitudinilor și au enumerat întrebările esențiale la care organizațiile trebuie să aibă răspunsurile pregătite:
Analizați locurile în care lucrează angajații și călătoriile acestora
Prima prioritate este de a stabili exact unde se află personalul și câți lucrători sunt pe teritorii afectate sau vulnerabile:
- Este nevoie să fie repatriați?
- Au cerut sau este necesar să lucreze de acasă?
Planurile de călătorie vor trebui revizuite, reprogramate sau anulate.
”Fiecare companie trebuie să aibă o politică clară în ceea ce privește absența din cauza bolii sau pentru îngrijirea rudelor, protocolul pentru vizitatorii companiei, procedura de raportare a bolii și restricțiile de călătorie. De asemenea, trebuie adoptată o soluție pentru cazul închiderii școlilor pe termen mai lung – care va fi politica pentru părinții care lucrează? Apoi, există și problema impozitului: dacă lucrătorii sunt obligați să rămână în alte state mai mult timp decât era preconizat și apoi să fie supuși impozitării, ce strategie veți adopta? În cele din urmă, fiți pregătiți să actualizați în mod continuu aceste politici pe măsură ce condițiile se schimbă”. explică Mircea Bozga.
Coronavirus – sfaturi pentru companii. Revizuiți planurile de criză și continuitate
Orice afacere trebuie să aibă un plan de criză și unul de continuitate. La acestea se adaugă acum un plan specific de pandemie.
Însă, nimic nu testează teoria mai bine decât realitatea.
Planul de pandemie al unei organizații din Asia, de exemplu, a desemnat un oraș european ca loc de evacuare pentru angajați și familiile lor, dar zborurile din China spre acest oraș au fost suspendate la scurt timp după izbucnire.
Planurile trebuie adaptate pentru a face față provocărilor unei epidemii:
- Dacă un număr mare de angajați trebuie să lucreze de la distanță o perioadă, de exemplu, banda de transmitere a informațiilor poate face față unui volum de mare?
- Operațiunile vor fi afectate dacă angajații nu pot veni la locul de muncă?
- Care este procedura de actualizare a recomandărilor și politicilor de călătorie?
- Cum va fi gestionată comunicarea cu angajații?
- Trebuie identificate persoanele, rolurile și procesele critice:
- Care sunt echipele și oamenii de care depind procesele sau serviciile critice?
- Există angajați cu abilități potrivite care pot prelua roluri critice, dacă este nevoie?
- Se pot lua măsuri pentru a reduce nivelul de interacțiune umană, cum ar fi munca la distanță?
Coronavirus – sfaturi pentru companii. Evaluați lanțul de aprovizionare
O înțelegere mai detaliată a lanțului de aprovizionare va ajuta la identificarea eventualelor vulnerabilități.
”Acest lucru înseamnă că începeți cu produsele cele mai critice și să căutați dincolo de furnizorii din primul și al doilea nivel, chiar până la materiile prime, dacă este posibil. De exemplu, dacă produsele dvs. conțin o componentă dintr-o țară care devine izolată, există o ofertă secundară? Planurile de contingență pot intra rapid în dificultate dacă virusul se răspândește. Am văzut deja furnizori din China care au apelat la Coreea de Sud ca Plan B, doar pentru a vedea că și această țară are rapid probleme”, mai spune Mircea Bozga.
Comunicare corectă
Cu toate că angajatorii se străduiesc să mențină forța de muncă informată, dezinformarea și confuzia s-au răspândit odată cu virusul.
Așadar, angajații (și alți parteneri) vor aștepta din partea dumneavoastră asigurarea că sunt protejați și că afacerea este pregătită. Conducerea ar trebui privită ca o sursă de informare corectă și, potrivit barometrului de încredere Edelman 2020, afacerile sunt mai de încredere decât guvernul și mass-media.
Consistența și acuratețea mesajelor reprezintă cheia.
Comunicarea proactivă este esențială pentru:
- a gestiona percepția publică
- a minimiza impactul informațiilor greșite și a panicii asociate
- a reduce efectul negativ asupra economiei și a persoanelor
Realizați scenarii și analizați-le
Realizarea de scenarii reprezintă un instrument esențial pentru testarea gradului de pregătire:
- Care sunt cele mai optimiste și cele mai pesimiste scenarii la care poate afacerea să facă față?
- Care ar putea fi impactul pe termen lung, de exemplu, asupra capitalului de lucru sau al finanțărilor sau chiar a chiriilor pentru magazine și restaurante dacă locurile publice sunt închise?
- Companiile trebuie să pună întrebări echipei financiare pentru a evidenția punctele critice.
Coronavirus – sfaturi pentru companii. Nu pierdeți din vedere alte riscuri
Coronavirusul nu este singurul risc existent. De multe ori, organizațiile sunt cele mai vulnerabile atunci când se confruntă cu o criză care le domină atenția.
Alte riscuri cu care se confruntă afacerea dvs. nu sunt diminuate de o epidemie. De exemplu, riscul de a nu încasa creanțele sau securitatea cibernetică ar trebui să se afle de asemenea în centrul atenției.
”Nu știm ce ar putea aduce următoarele săptămâni și luni. Dacă Organizația Mondială a Sănătății va declara pandemie, tonul discuțiilor va trece de la reținere și prevenire la protecția lucrătorilor cheie pentru a menține afacerile în funcțiune. Răspunsul la o criză este măsurat în săptămâni, în timp ce recuperarea este măsurată în ani. Companiile care sunt bine pregătite se vor recupera întotdeauna mai repede”, a încheiat Mircea Bozga.
Citește și Teste coronavirus. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății!