Coronavirus

Coronavirusul, o amenințare reală pentru hotelieri

13.03.2020

Coronavirus. Cea mai mare parte a hotelierilor (86%) consideră că epidemia de coronavirus constituie o amenințare reală pentru turismul intern, conform unui studiu realizat la începutul acestei săptămâni de platforma de rezervări hoteliere TravelMinit.ro.

Coronavirus. Un număr extrem de mic de rezervări

Companiile hoteliere au raportat un număr considerabil mai mic de rezervări pentru lunile martie și aprilie. În plus, în ultima săptămână s-au înregistrat și primele anulări de sejururi.

Cele mai afectate hoteluri sunt cele care au peste 50 de camere. Situația este și mai gravă mai ales în cazul acelor hoteluri care sunt situate în orașele mari din România unde deja s-au înregistrat cazuri de Coronavirus.

Pensiunile și hotelurile de mici dimensiuni au declarat că încă nu se resimte impactul coronavirusului în rezervări.

Coronavirus. Măsurile luate

Toți au afirmat că încă de la primele anunțuri de răspândire a virusului au luat măsuri sporite de igienizare a zonelor comune și a spațiilor de cazare.

Politici flexibile de rezervare

Potrivit TravelMinit.ro, pentru a crește numărul de rezervări pentru lunile aprilie – mai, hotelierii sunt deschiși implementării unor politici flexibile de rezervare:

  • 41.3% dintre hotelieri sunt dispuși să prelungească perioada de plată a avansului
  • 36.2% să ramburseze avansul plătit integral/parțial într-un termen stabilit
  • 34.6% chiar ar renunța la avans pentru a crește numărul rezervărilor

Coronavirus. Rezervare fără plata în avans

La ora actuală, există peste 2600 de unități de cazare listate pe platforma Travelminit.ro care pot fi rezervate fără plata vreunui avans și sunt 100% rambursabile. Spre deosebire de alți ani în care rezervările pentru perioada Paștelui și mini-vacanța de 1 Mai erau deja încheiate la finalul lui martie, în acest an hotelierii chiar acceptă plata vacanțelor de Paște / 1 Mai folosind vouchere de cazare.

Coronavirus. Paștele și 1 Mai

Cea mai mare reducere a numărului de rezervări față de aceeași perioadă a anului trecut a fost constatată pentru perioada Paștelui (76.7%), urmată de mini-vacanța de 1 Mai și sezonul de vară.

Se remarcă, astfel, că turiștii tind să fie reticenți cu privire la vacanțele din perioada imediat următoare. Totuși, ei sunt optimiști cu privire la sezonul de vară. 86% dintre hotelieri consideră că cele mai afectate perioade sunt luna martie și aprilie.

Anulările au fost în mare majoritate din partea turiștilor români (79.1%). Conform studiului, 66% dintre partenerii care au răspuns studiului Travelminit consideră că nu există posibilitatea de a revinde camerele rămase libere după anulări.

Planuri de călătorie ale românilor

Dacă înainte de răspândirea coronavirusului în Europa, 90% dintre clienții Travelminit.ro aveau intenția de a călători în țară sau în străinătate, la ora actuală, mai puțin de jumătate ar mai lua această decizie.

Totodată, 41.3% dintre turiștii care au răspuns la studiu efectuat de Travelminit.ro ar alege călătoriile doar pe teritoriul României, 20.5% au declarat că ar face deplasări atât interne, cât și externe, iar 36.6% nu mai au nicio intenție de a călători în perioada următoare.

De altfel, 84.3% dintre respondenți și-au anulat cel puțin o rezervare din cauza răspândirii coronavirusului:

  • 55.2% dintre vacanțele anulate sunt în străinătate
  • 36.1% dintre vacanțele anulate sunt pe teritoriul României
  • 8.7% dintre cazuri rezervările anulate erau atât în țară, cât și externe.

Citește și Coronavirus România: DepreHUB lansează Helpline-ul Anti-Anxietate

 

 

Citiți și despre: