Stiri: IT&C

Corsar amenda Consiliul Concurentei

Un mare magazin online din România, amendat cu 1,6 milioane de lei de Consiliul Concurenței

07.01.2019

Consiliul Concurenței a amendat compania Corsar Online SRL, care deține cel.ro, cu aproximativ 1.6 milioane de lei. Motivul: punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurență.

Corsar amendă Consiliul Concurenței. Ce a făcut compania?

Astfel, în cadrul analizei modalității prin care Corsar a preluat controlul asupra domeniilor de internet, respectiv www.marketonline.ro, www.mediadot.ro și www.azerty.ro, autoritatea de concurenţă a constatat că operaţiunea a fost pusă în aplicare înainte de a primi autorizarea prealabilă din partea Consiliului Concurenţei, prin listarea pe cele trei site-uri a ofertei de produse aparţinând Corsar, precum şi procesarea şi livrarea produselor către clienţi.

Corsar amendă Consiliul Concurenței. Activitatea companiei Corsar

Corsar este o companie activă pe piața comercializării cu amănuntul în principal a produselor din categoria:

  • IT
  • comunicații
  • electronice
  • electrocasnice

Produsele sunt comercializare prin intermediul platformelor de comerț electronic, cea mai cunoscută fiind www.cel.ro.

Corsar amenda Consiliul Concurenței. Legislația în domeniul concurenței

Potrivit legislaţiei în domeniu, orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii, preluarea de control), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro, trebuie notificată Autorităţii de Concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare.

De asemenea, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei. Prin urmare, înainte de a obţine autorizarea din partea instituției, în numele companiei care face obiectul tranzacţiei nu se pot lua decizii, cum sunt:

  • modificarea obiectului de activitate / restructurarea,
  • închiderea sau divizarea companiei,
  • vânzarea de active, listarea (cotarea) la bursa de valori etc.

Citește și Transportatorii români anunță un protest la Bruxelles, pe 10 ianuarie 2019. De ce sunt nemulțumiți?