Slide

Stiri: Constructii

Costuri mai mari pentru construcția de locuințe, în 2014

14.01.2015

Anul trecut, construcția locuințelor din București a costat mai mult comparativ cu 2013, în condiţiile în care proiectele livrate în 2014 au avut o amplasare mai bună şi au abordat o altă categorie de clienți, potrivit Hanner Group. Astfel, dezvoltatorul imobiliar estimează că stocul de apartamente noi livrate este unul mai valoros, mai ales că după o pauză de circa patru ani, în București, au apărut mai multe proiecte amplasate în zone centrale sau pe artere considerate foarte valoroase. În anii anteriori proiectele construite erau amplasate în cartiere mărginașe sau în localitățile din imediata apropiere a Capitalei.

În plus, tot în 2014, au fost livrate proiecte dedicate segmentului de lux și celor din clasa medie superioară. Unul intre acestea este The Park, proiect care pune accent pe calitatea materialelor și a execuției şi care oferă condiții superioare de locuire.

În principal, prețul mai mare al terenurilor este factorul care a dus la creșterea sumelor investite de dezvoltatori pentru realizarea unor ansambluri noi, la aceasta adăugându-se şi utilizarea unor materiale de construcții de calitate superioară care conferă clădirii atribute tehnice superioare.

„În cazul construcțiilor realizate în zone centrale, prețul terenului are o pondere de peste 30% în investiția totală. Comparativ, pentru clădirile realizate la periferia Capitalei, terenul putea avea și o pondere de doar 10%”, explică Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Holding.

Proiectul The Park este situat la intrarea sudică spre Parcul Tineretului şi a atras investiții de aproximativ 37 milioane euro.

„În The Park am ales să mizăm pe calitate ca factor diferențiator. Mai multe proiecte realizate în 2014 au fost mai atente la acest aspect. Diferența de preț între produse din categoria premium și cele de calitate inferioară poate fi și de 100%. „Până în 2014 majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piață imobile care să poată fi achiziționate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienți mult mai interesată de calitatea produsului final decât de prețul de achiziție”, a precizat reprezentatul dezvoltatorului lituanian.

Conform acestuia, calitatea unui imobil nu înseamnă doar aplicarea unor finisaje de lux, fiind de fapt determinată de toate detaliile de construcție.

Un alt element care a majorat costurile construcției ansamblului este reprezentat de soluțiile de izolare termică menite să asigure facturi de circa 100 de lei în sezonul rece, pereții de fațadă fiind dublați la interior de un strat suplimentar de vată de sticlă. În plus, această soluție protejează clădirea de incendii și asigură o izolare fonică optimă, însă costurile implementării sunt de trei ori mai mari comparativ cu alte opțiuni din piață.