Stiri: Finante

Costuri mai mari pentru utilizarea cardurilor

29.01.2014

Limitarea comisioanelor de interchange va avea un impact asupra posesorilor de carduri, atrage atenţia MasterCard. Astfel, utilizarea cardurilor va costa mai mult pentru persoane. În plus, mai există un risc: stoparea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii a băncilor.

„Salutăm iniţiativa autorităţilor de a stimula creşterea utilizării mijloacelor de plată electronice în România, însă preocuparea noastră este să evităm transferul unor costuri la posesorii de carduri”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager România şi Moldova, MasterCard.

Potrivit lui, beneficiile în urma unui comision mai mic nu sunt transferate către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, însă consumatorul ar putea să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice.

„În plus, diminuarea veniturilor pentru instituţiile financiare va avea ca efect direct încetinirea ritmului de investiţii în infrastructură, împiedicând dezvoltarea sistemului de plăţi electronice în România, ce reprezintă în jur de 5% din totalul plăţilor”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.

Guvernul a propus o OUG care are în vedere reducere nivelului comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile de debit şi de credit.

Principalul scop al măsurii este reprezentat de scăderea costurilor pe care comercianţii le suportă pentru acceptarea plăţilor electronice.