Stiri: Economie

Costurile medierii, mult mai mici decât cele de judecată

01.10.2014

Deşi costurile medierii sunt cu 60% mai mici decât cele de judecată, iar Uniunea Europeană încurajează activ medierea, numai 57% dintre români au auzit de această modalitate alternativă de rezolvare a disputelor, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES.

În plus, studiul arată românii confundă profesia de mediator cu cea de avocat, procuror, judecător şi chiar cu cea polițist.

“La peste 5 ani de la adoptarea Directivei 2008/52/CE , în ciuda multiplelor beneficii pe care le oferă medierea în cauzele civile și comerciale, aceasta este utilizată în mai puțin de 1% din cazuri în UE”, se arată într-un studiu de impact al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, dat publicității la începutul anului.

În plus, raportul realizat între costurile unui proces în instanță și costurile medierii, studiul relevă că acestea din urma sunt cu 60% mai mici.

Principalele motive pentru această situaţie sunt reprezentate de lipsa de informare asupra avantajelor medierii și a afectelor ce se nasc în urma acordului de mediere

“Din experiență pot spune că atunci când parțile ajung la sedința de informare și le sunt explicate avantajele și beneficiile procedurii de mediere, acestea din urma aleg medierea ca metoda alternativa pentru solutionarea conflictului.Putem privi cu optimism impactul viitor al medierii în condițiile în care aceasta s-ar promova mai mult în randul populatiei și în interiorul companiilor. Totodată,  autoritățile ar trebui să încurajeze această metodă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, deoarece asigură o soluţionare extrajudiciară și rapidă a litigiilor”, spune mediatorul Anca Voican.

Avantajele medierii

Astfel, medierea, comparativ cu celelalte metode de rezolvare a conflictelor, are ca scop soluționarea conflictelor prin existența unui terț imparțial și neutru care doar va facilita negocierile între părți și în nici un caz nu va judeca sau va da sentințe.

“Când ajungi în instanță, nu ai nicio garanție că vei avea câștig de cauză sau că vei ajunge la rezoluția asteptată. Menținerea relațiilor este un alt avantaj pe care părțile îl au. Pe parcursul medierii, odată cu stingerea conflictului, relațiile se îmbunătățesc și, de cele mai multe ori, revin la stare inițială de dinaintea conflictului. De asemenea, costurile pentru mediere sunt mult mai mici, comparativ cu instanța de judecata. Dacă părțile sunt deschise către rezolvarea conflictului și complexitatea lui permite, procedura de mediere se poate finaliza după o singură ședinţă. Imaginea pozitivă, confidențialitatea sunt alte avantaje ale medierii în comparație cu procesul de judecată”, a afirmat Anca Voican.

Aceasta a mai spus că medierea nu trebuie să fie obligatorie nici pentru persoane juridice, dar nici pentru persoane fizice, ci trebuie înțeleasă ca o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor.

“Cu o informare corectă și activă în cadrul companiilor private, vă spun din experiență, că medierea este acceptată de către conducerea companiilor în proporție de 95%, iar în proporție de 80% conflictele sunt rezolvate cu ajutorul procedurii de mediere.Știm cu toții cât de greu se construiește în ziua de astăzi o relație de business și de aceea, consider că medierea ajută la menținerea acestor relații pe termen lung”, afirmă mediatorul Anca Voican.