Stiri: Stiri

Cota redusă a TVA stimulează consumul autohton

31.07.2013

Economia românească ar putea progresa odată cu reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, viitorul sectorului alimentar având de câștigat de pe urma deciziei Executivului de a reduce TVA la pâine la valoarea de 9 la sută.

Măsura de reducere a TVA-ului pentru alimentele de larg consum importante pentru români trebuie însă continuată și pentru alte categorii de bunuri perisabile. În opinia lui Daniel Anghel, partener – Consultanță Fiscală în cadrul PwC România, măsura Guvernului poate avea un real succes pentru economia autohtonă dacă ar urma o canalizare intensă a controalelor fiscale în zonele care prezintă riscă mare de evaziune, scrie Finanțiștii.

„Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul dintre putinele state europene care nu aplica cote diferentiate de TVA pentru alimentele de baza. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei masuri, este de asteptat ca aceasta sa duca si la o stimulare a consumului, iar, daca va fi corelata cu o activitate sustinuta de control, vom putea asista in timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, conform sursei citate.

Primul pas către o stimulare bună a economiei alimentare a fost făcut, însă în viitor este indicată o măsură asemănătoare și pentru alte bunuri precum carnea, laptele sau zahărul și uleiul.

„In plus, asa cum s-a demonstrat, introducerea taxarii inverse la cereale a reprezentat o masura care a diminuat evaziunea fiscala din acest sector, dar in acelasi timp nevoie in continuare de masuri fiscale curajoase pentru a combate concurenta fiscala neloiala si a creste gradul de colectare a veniturilor la buget. In acest context, introducerea taxarii inverse si la livrarile de energie catre companii si pentru tranzactiile cu certificate verzi, masura permisa de Bruxelles, se adauga in mod firesc masurilor anti-evaziune initiate de autoritatile fiscale”, a adăugat Anghel.

Sursă: Finanțiștii.ro