Slide

Stiri: Agricultura

Plantarea viţei de vie.

Crama Aliman, o investiţie de peste 5 milioane de euro

08.06.2022

Crama Aliman. Compania românească Alira Grand Vins deschide crama Aliman, în judeţul Constanţa. Este vorba de o investiţie de peste 5 milioane de euro, utilată cu o linie de procesare de ultimă generaţie şi surse regenerabile de energie.

Finanţarea investiţiei

Crama Aliman a luat naştere în iulie 2019 şi a fost finalizată în acest an. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 5,23 milioane euro, din care finanţarea publică este de 2,5 milioane euro, obţinută de la Agenţia Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“Vom continua investiţiile în echipă şi marketing astfel încât dotarea de top a cramei să se regăsească în calitatea vinurile excepţionale pe care publicul le aşteaptă de la noi. Suntem o cramă-boutique de referinţă, iar acest lucru trebuie transmis cunoscătorilor de vin din România, dar şi din afara ţării”, spune Patrik Simek, fondatorul companiei Alira Grand Vins.

Tehnologii moderne şi procedee tradiţionale

La Aliman, sunt îmbinate tehnologiile moderne cu procedeele tradiţionale, precum culesul manual şi selecţionarea atentă a strugurilor. În acelaşi timp crama este dotată cu o linie de recepţie a strugurilor atât manuală, cât şi automatizată, iar capacitatea de procesare şi stocare este de aproximativ 1,2 milioane de litri.

Peste 90 de hectare

Crama, care se întinde peste 80 de hectare, este utilată cu o linie de procesare de ultimă generaţie, direct de la liderii din industria de profil din Italia, Franţa, Bulgaria şi România. Proiectul Aliman a mizat pe utilizarea energiei regenerabile care să susţină cât mai mult din procesele necesare vinificării. Drept urmare, o parte importantă din consumul de energie al cramei este asigurată din energie verde, prin panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de 104kW, montate direct pe acoperiş.

Climatizarea cramei Aliman este furnizată printr-un sistem de energie regenerabilă format într-un câmp geotermal cu 30 de foraje la 100 de metri adâncime, prevăzut cu pompă de căldură sol-apă care asigură o eficienţă ridicată. Crama are o sursă de apă independentă, prevăzută cu un sistem de asigurare a calităţii apei şi un bazin de epurare, completată de un laborator de analize propriu, echipat conform celor mai înalte standarde europene.

Citeşte şi Producătorul de vinuri organice Vifrana s-a listat la BVB