Stiri: Agricultura

Credite noi pentru fermierii români

29.07.2013

Instituțiile bancare vor avea posibilitatea de acordare agricultorilor credite cu o dobândă maximă ROBOR la 6 luni + 4 la sută pentru Fondul European de Garantare Agricolă. De asemenea, pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală dobânda maximă ROBOR va putea fi acordată cu plus 4,5 procente.

Nivelurile dobânzilor şi comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor plăţilor directe cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), notează agenția Mediafax.

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, noile prevederi vor ajuta fermierii și beneficiarii PNDR la solicitarea creditelor bancare. Astfel, va crește rata de absorbție a fondurilor europene. Momentan pentru dezvoltarea rurală rata se situează la aproape 6 la sută dintr-un total de 8,12 miliarde de euro, conform ministerului de resort.

Agricultura beneficiază de plăţi europene şi subvenţii naţionale de peste trei miliarde euro în fiecare an, dar absorbţia fondurilor pentru dezvoltare rurală se confruntă cu accesul dificil la credite, în special din cauza nivelurilor dobânzilor cerute de instituțiile bancare, scrie Mediafax.

Sursă: Mediafax.ro