Stiri: Agricultura

Credite pentru fermieri 2022

Credite pentru fermieri 2022: Anunţul făcut de MADR!

03.08.2022

Credite pentru fermieri 2022. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții fondurilor de garantare și ai CEC Bank, pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID, ale evoluției pestei porcine africane, ale creșterii prețurilor la utilități (energie, gaze naturale).

Măsurile convenite

Cu această ocazie s-au convenit următoarele:

a) Acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza Adeverinței emise acestora de către APIA:

1) valoarea creditului va fi cea rezultată din Adeverința APIA;

2) acoperirea în proporție de 80% din valoarea creditului cu garanția fondurilor de garantare (opțional);

3) dobânda finală aplicată beneficiarilor nu va depăși nivelul ROBOR 6 luni + 2%.

b) Acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare și ținând cont de interesul manifestat de participanții la întâlnire, creditele vor fi acordate în următoarele condiții:

  • dobânda maximă va fi la nivelul ROBOR la 6 luni + o marjă de 2 puncte procentuale;
  • valoarea creditelor acordate beneficiarilor va fi de maxim 3 mil. euro;
  • garanția fondurilor de garantare este una expresă, necondiționată și irevocabilă, aceasta reprezentând 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși 2,5 mil. euro, fiind acordată fără a implica elemente de ajutor de stat.

Credite pentru fermieri 2022. Garanţii şi pentru alte bănci

Fondurile de garantare au confirmat că au capacitatea necesară pentru a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic.

Citeşte şi Producţia agricolă a României. Cele mai noi date publicate de INS