Stiri: Finante

Programul ”Anghel Saligny”.

Credite pentru români: 84 miliarde de euro în 2020

08.02.2021

Credite pentru români. Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, care s-au cifrat la 84 miliarde lei anul trecut, un an marcat de criza generată de coronavirus, se situează ușor peste nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2019 și ocupă o pondere de aproape o treime în soldul creditului neguvernamental.

În 2019, împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 83,24 miliarde lei.

Credite pentru români. Efectele pandemiei

În contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susținut, ca într-o perioadă normală și pe baze sustenabile, și au absorbit problemele de lichiditate întâmpinate de clienții ale căror venituri au fost afectate de efectele negative ale pandemiei.

Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă 30% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2020. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 282,4 miliarde lei la finele anului 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

Astfel, aproape o treime din portofoliul de credit neguvernamental în derulare a fost contractat anul trecut, ceea ce se explică prin scadența scurtă a unor împrumuturi, de sub un an, în special pe zona companiilor.

Credite pentru români. Segmentul companiilor

Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate în 2020.

În 2020 populația a accesat credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3%. Volumul creditelor accesate pentru locuințe a fost mai mare comparativ cu anul 2019. Repartiția pe monede arată că populația a accesat aproape numai credite în lei, în proporție de 98,4%, conducând la eliminarea riscului valutar.

Anul trecut companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde lei. Activitatea de creditare a fost susținută și de programele guvernamentale.

Credite pentru români. Repartiţia pe monede

Companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporție de 70% din totalul creditelor. Restul sunt credite contractate în euro și dolari.

Repartiția pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arată că, din totalul de 84 miliarde lei, 81,66% reprezintă ca valoare împrumuturile în lei. 15% este ponderea creditelor în euro și restul în dolari. În ceea ce privește creditele în euro, 95,5% din valoarea totală de anul trecut a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari acordate în 2020, în valoare de 2,8 miliarde lei echivalent, reprezintă 3,30% din totalul creditelor noi accesate. Acestea au fost contractate de persoanele juridice.

Citeşte şi Cabane cu ciubăr: Destinaţii pentru Ziua Îndrăgostiților 2021