Cea mai importantă sursă de finanţare pentru companiile româneşti rămâne în continuare creditul bancar, potrivit raportului EY „Accesul antreprenorilor români la finanţare 2014″. Cu toate că interesul pentru finanţarea bancară a înregistrat o tendinţă descrescătoare, iar finanţarea prin fonduri europene înregistrează aproape o dublare a interesului din partea antreprenorilor români, unele scheme de finanţare prin fonduri comunitare nu sunt suficient cunoscute.
Acesta e cazul schemei Horizon 2020 – SME Instrument, schemă în cadrul căreia niciun proiect românesc nu a fost declarat câştigător în urma evaluării.
„Primele două runde în care IMM-urile puteau aplica pentru schema de finanţare europeană nerambursabilă Horizon 2020 – SME Instrument (iunie şi septembrie) s-au încheiat, dar acestea mai au o şansă în decembrie. 17 decembrie este termenul limită de depunere a aplicaţiilor pentru această schemă în anul 2014”, a afirmat Mihaela Matei, Coordonator proiect Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului românesc, EY România.
Prin intermediul „Horizon 2020 – SME Instrument” se alocă bani europeni unor idei inovatoare care să ajute firmele mici şi mijlocii să facă trecerea de la idee la produs şi la introducerea acestuia pe piaţă.
Bugetul schemei este de 3 miliarde de euro, fonduri alocate de Uniunea Europeană, până în anul 2020.
Prima fază a proiectului presupune susţinerea cu 50.000 de euro pentru fiecare idee câştigătoare, banii fiind acordaţi strict pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru ideea de afaceri respectivă.
„Pentru a obţine aceşti bani, e nevoie însă de o idee cu adevărat inovatoare, de tip disruptive innovation, şi de completarea unei aplicaţii de maximum 15 pagini. Astfel, IMM-urile românești intră în competiție cu celelalte proiecte europene. Pentru a avea o imagine asupra concurenţei care a aplicat la această fază, în runda desfăşurată în iunie 2014, au aplicat 2666 de companii din care au fost selectate doar 155”, a mai spus Mihaela Matei.
În timp ce niciun proiect din România nu a fost selectat, în Bulgaria, Ungaria, Estonia, Slovenia şi Polonia au avut câte un proiect câştigător.
Ţara noastră a avut 42 de aplicaţii în runda din iunie şi 23 de aplicaţii în luna septembrie.
Per total, în acest an, vor fi selectate circa 645 de proiecte, iar după prima fază, IMM-urile care au traversat prima rundă pot aplica și pentru faza a doua şi a treia.
„Dacă pentru prima fază aplicaţia conţine schiţarea unui model de afaceri, în a doua fază aplicaţia va fi un model de afaceri mult mai detaliat, bazat pe studiul de fezabilitate realizat în prima fază. În această a doua fază, companiile vor putea aplica pentru sume între 500.000 euro – 2.500.000 euro. Această fază va avea ca rezultat un produs beta. Se poate aplica direct pentru această a doua fază, fără trecerea prin prima. În faza a treia nu se mai acordă ajutor financiar, ci servicii precum asistenţă în accesul la capital de risc şi comercializarea produsului”, a încheiat reprezentantul EY.