Emisiune obligatiuni iHUNT

Creştere importantă a tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti, în iulie

04.08.2017

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în luna iulie, valori totale ale tranzacţiilor de aproape 1,3 miliarde de lei, mai exact echivalentul a 280 de milioane de euro. Prin comparaţie cu luna iunie a anului curent, valoarea tranzacţiilor a crescut cu 22%, iar faţă de iulie 2016 creşterea a fost de 186%. În ceea ce priveşte structura tranzacţiilor, luna iulie a consemnat un avans puternic al segmentului instrumentelor cu venit fix (obligaţiuni), pe fondul derulării a unor oferte de emisiune de obligaţiuni derulate de UniCredit Bank (610 milioane lei, 134 milioane euro). Aproape jumătate din totalul valorii tranzacţiilor realizate pe piaţa locală de capital a fost pe segmentul obligaţiunilor.

„După sezonul dividendelor, a început sezonul obligaţiunilor. Vor urma şi alte emisiuni de obligaţiuni. Acest lucru ne arată că investitorii au tot mai multă încredere în economia românească şi în piaţa de capital. O piaţă de capital dezvoltată nu poate exista fără o piaţă a instrumentelor de împrumut, cum ar fi obligaţiunile. Dacă investitorii cumpără obligaţiuni, acest lucru înseamnă că ei înţeleg şi acceptă totalitatea riscurilor locale, reflectate prin dobânzile obligaţiunilor”, a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

Principalul indice al pieţei, BET, a înregistrat un avans de 16,8% în primele şapte luni din acest an. În acelaşi timp, BET-TR, indicele care include şi dividendele acordate de companiile incluse în BET, a crescut cu 24,7%.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 9,25 milioane de euro la finalul perioadei ianuarie-iulie din 2017, în creştere cu 34% faţă de acelaşi interval al anului trecut. La finalul lunii iulie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a fost de peste 20,2 miliarde de euro.

„Tranzacţiile recente cu obligaţiuni reprezintă un mesaj pozitiv transmis de România către investitori şi anume căpiaţă de la Bucureşti are capacitatea şi instrumentele necesare să absoarbă tranzacţii semnificative, fie că vorbim de emisiuni sau vânzări de acţiuni, fie de obligaţiuni”, a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB.

 

 

Citiți și despre: