Stiri: Stiri

Creștere la PIB pe trimestrul doi

14.08.2013

Institutul Național de Statistică a estimat că Produsul intern brut se află în creștere ușoară pentru trimestrul doi din 2013, în termeni reali acesta fiind mai mare cu 0.3 la sută comparativ cu primul trimestru al anului curent.

Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2012 PIB-ul  a raportat o creștere de 1,3 procente pe seria brută și cu 1,2 la sută pe seria ajustată sezonier. Pentru semestrul întâi de anul acesta se află în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 1,7 procente atât pe seria brută cât și pe cea ajustată sezonier.

Totodată Institutul Național de Statistică precizează că Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru România pentru anul curent la 2 la sută și la 2,25 la sută pentru 2014, pe fondul unor exporutir ceva mai puternice în primul semestru. De asemenea, producția agricolă foarte bună de anul acesta va contribui la această prognoză, susține Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România, potrivit Finanțiștii.

„Constatam ca redresarea economica se accelereaza si continua sa se accelereze. In prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, in timp ce cererea interna s-a mentinut slaba. Productia agricola este mult mai buna decat anul trecut. Avand in vedere aceste lucruri, am crescut proiectia pentru cresterea economica la 2% pentru acest an, iar pentru anul viitor ne asteptam ca aceasta redresare sa continue, avem o proiectie de «doi si un sfert» pentru anul viitor”, a afirmat Schaechter în cadrul unei conferințe de presă.

Sursă: Finanțiștii.ro