Slide

Stiri: Finante

Piața de fuziuni și achiziții în 2024: Apar semne de redresare

Creştere spectaculoasă a pieţei de fuziuni şi achiziţii. Care este cea mai mare tranzacţie?

27.10.2015

Evoluţie spectaculoasă a pieţei de fuziuni şi achiziţii, în prima jumătate a anului curent. Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2015, piaţa românească a avut cea mai dinamică evoluţie în rândul celor 11 ţări din regiunea Europei Centrale şi de Sud-est (CSE), cu o creştere de 250% a valorii totale estimate a tranzacţiilor, de la 0,6 miliarde dolari, în primul semestru al anului precedent, la 2,1 miliarde dolari, conform rezultatelor raportului EY M&A Barometer.

Şi numărul tranzacţiilor a crescut: de la 68 în prima jumătate a anului trecut, la 81 de tranzacţii în prima jumătate a anului 2015.

În ceea ce privește valoarea tranzacţiilor, cele mai atractive sectoare au fost cel al energiei şi minerit.

În plus, România a înregistrat cea mai mare tranzacţie din regiunea regiunea analizată. Este vorba de achiziţia UniCredit Ţiriac Bank, pentru suma de peste 770 milioane de dolari.

Conform EY, majoritatea tranzacţiilor a fost încheiată de investitori strategici, reprezentând 80% din totalul tranzacțiilor derulate în România. Astfel, piaţa a fost din nou dominată de tranzacţii inbound, 62% din tranzacţii implicând companii străine care au achiziţionat companii locale.

“România confirmă statutul de piață foarte atractivă în regiune, atât prin performanţele macroeconomice, cât şi prin poziția geostrategică. În viitor, ne așteptăm ca sectorul energiei să atragă investitori importanți prin potențialul noilor surse de energie. Ne aşteptăm, de asemenea, la o consolidare accentuată a sectorului financiar şi a sectorului serviciilor medicale, care intră în cel de-al doilea val investițional”, declară Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistenţă în Tranzacţii al EY România.

În acelaşi timp, piaţa de fuziuni şi achiziţii din regiunea CSE (Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia) a crescut, în ansamblul ei, cu 2,9%. Numărul de tranzacţii din regiune a crescut în primul semestru 2015 la 647 tranzacții, de la de 629 în primul semestru 2014.

Cele mai multe tranzacţii au fost încheiate în Turcia (155 tranzacții), locurile următoare fiind ocupate de Polonia (117 tranzacții) şi Republica Cehă (98 tranzacții). Doar patru din cele 11 ţări din regiune au raportat scăderi ale numărului de tranzacţii finalizate – Croaţia, Republica Cehă, Bulgaria şi Serbia.

Valoarea medie a tranzacţiilor de peste 100 milioane USD a scăzut cu 2,2% comparativ cu primul semestru 2014, în vreme ce valoarea medie a celor mai frecvente tranzacţii sub 100 milioane USD a crescut cu 1,6%. Astfel, a rezultat o scădere de 10,8% a valorii estimate a pieţei de fuziuni şi achiziţii din regiune.

„Deşi numărul de tranzacţii realizate de investitori străini a fost mai mic decât cel al tranzacţiilor care au implicat investitori locali, în ceea ce priveste originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin M&A, investitorii vest-europeni şi cei americani au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune în primul semestru 2015”, se arată în raportul citat.

Cei mai activi investitori au fost cei din Statele Unite, cu 36 de tranzacţii încheiate în regiune, urmaţi de investitorii din Marea Britanie (29 tranzacții), Germania (26 tranzacții) şi Austria (11 tranzacții).