Stiri: Companii

Amancarea platii ratelor la credite

Creştere spectaculoasă a profitului KRUK

09.05.2017

Grupul KRUK, companie poloneză de management al creanţelor care activează şi în ţara noastră, a anunţat un profit net de circa 19 milioane euro (80,1 milioane zloţi) în primul trimestru din acest an, în creştere cu 32% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Astfel, în perioada menţionată, compania a obţinut un profit net care reprezintă aproape o treime din întregul profit net al anului 2016.

De asemenea, KRUK a investit 50,6 milioane euro (în creştere cu 234% comparativ cu perioada similară a anului precedent) în 15 portofolii de creanţe cu o valoare nominală totală de 0,9 miliarde euro. Astfel, 90% din investiţii au fost făcute pe pieţe internaţionale: România, Republica Cehă, Slovacia, Germania şi Italia.

În ceea ce priveşte sumele colectate aferente portofoliilor achiziţionate, acestea au fost de aprox. 73 milioane euro (în creştere cu 42% faţă de perioada similară a anului precedent). Pentru prima dată în istoria companiei, sumele colectate pe pieţele străine au fost mai mari decât sumele colectate pe piaţa de profil din Polonia.

„După un început de an foarte bun suntem pe cale de a ne îndeplini obiectivele pentru 2017. În T1 ne-am concentrat pe îmbunătăţirea eficacităţii, pe achiziţiile foarte mari pentru începutul de an şi pe dezvoltarea activităţilor în Europa Occidentală. Portofoliile achiziţionate în afara Poloniei reprezintă 90% din achiziţiile totale, iar sumele recuperate aferente portofoliilor din străinătate reprezintă mai mult de 50%. Mă aştept ca acest trend să continue, deoarece ne dezvoltăm în continuare operaţiunile pe noile pieţe. Suntem în plin proces de recrutări în Italia şi Spania – la sfârşitul primului trimestru aveam deja peste 200 de angajaţi în aceste două ţări. Sunt convins că lună de lună vom identifica potenţialul nou al pieţelor pe care am intrat”, a spus Piotr Krupa, preşedintele Consiliului de Administraţie al KRUK S.A.

În primele trei luni din 2017, KRUK a investit 50,6 milioane euro în 15 portofolii de creanţe cu o valoare nominală totală de 0,9 miliarde euro. Aceasta reprezintă o creştere de 234%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, şi de 17% comparativ cu întregul an 2016.

90% din achiziţiile de portofolii au fost efectuate pe pieţele din România, Republica Cehă, Slovacia, Germania şi Italia.

„Diversificarea noastră geografică câştigă teren, iar instituţiile financiare europene devin din ce în ce mai interesate să-şi vândă portofoliile de creanţe. Banca Centrală Europeană a sugerat de curând că soluţionarea problemei creanţelor neperformante va fi o prioritate în 2017. O astfel de soluţie este necesară deoarece nivelul crescut al creanţelor neperformante reprezintă o ameninţare la adresa sistemului bancar european. Suntem pregătiţi pentru această provocare. Datorită extinderii geografice şi a portofoliului nostru semnificativ, suntem bine poziţionaţi în vederea participării la numeroase licitaţii şi astfel să facem cele mai bune achiziţii. Avem susţinerea unei structuri financiare eficiente şi a unei balanţe financiare ce ne conferă o poziţie confortabilă, având astfel posibilitatea să facem noi investiţii”, a mai spus Piotr Krupa.