Stiri: Constructii

Creștere spectaculoasă a tranzacțiilor de închiriere a spațiilor de birouri

09.02.2016

Anul trecut, volumul tranzacțiilor de închiriere a spațiilor de birouri în afara Bucureștiului a avansat la o suprafață totală de 49.661 metri pătrați, cu 32% mai mult decât în anul 2014, conform unei analize realizată compania de consultanță imobiliară ESOP.

“Există un tandem fericit care face posibilă dezvoltarea pieței de birouri din marile orașe ale României — cererea de forță de muncă a companiilor IT&C și de outsourcing și creșterea ofertei de calitate a spațiilor de birouri, în clădiri noi, la standarde internaționale. România se află pe locul doi în topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, după Polonia. Acest lucru se materializează într-un interes din ce în mai mare al investitorilor pentru piața de muncă locală și implicit pentru acomodarea ei, nu doar în Capitală, ci în toate marile centre universitare”, spune Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting/CORFAC International.

Conform analizei, în acest an, trendul se va păstra, interesul pentru forța de muncă din afara Bucureștiului va fi la fel de mare, iar acest val de firme multinaționale și de companii românești mari care vor alege orașele secundare va duce la întărirea încrederii investitorilor imobiliari în piața de birouri din aceste localități,

Prin urmare, se estimează că în acest an calitatea clădirilor noi din Timișoara, Cluj Napoca, Iași, precum și stabilitatea afacerilor din aceste orașe vor atrage și mai mulți investitori imobiliari internaționali, gen NEPI (care are deja acum investiții la Timișoara și Cluj), iar pe termen lung le vor urma exemplu și locurile următoare din topul orașelor cu tranzacții de birouri – piețe secundare precum Craiova sau Brașov.

Cele mai puține spații de birouri tranzacționate, anul trecut, au fost în Brașov, cu 3.800 mp, Oradea, cu 1.886 mp și Bacău, cu 1.400 mp.