Creştere spectaculoasă pe piaţa construcţiilor

14.11.2016

În  luna septembrie 2016, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 18,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,4%, potrivit informaţiilor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,7%, respectiv cu 2,0%.

De asemenea, în perioada ianuarie – septembrie 2016, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-30.IX.2015, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%, respectiv cu 3,4%.

Aşadar, în septembrie 2016 comparativ cu august 2016, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 18,5%, creştere evidenţiată pe următoarele elemente de structură: lucrările de reparaţii capitale cu 28,5%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% și la lucrările de construcţii noi cu 14,6%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 33,2%, construcţiile inginereşti cu 13,2% și la clădirile rezidenţiale cu 10,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 2,4%, creştere evidenţiată pe următoarele elemente de structură: lucrările de reparaţii capitale cu 17,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,2% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,0%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat creşteri la clădirile nerezidenţiale cu 14,9% și la construcţiile inginereşti cu 2,6%. Scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 4,0%.

Conform datelor INS, în septembrie 2016 comparativ cu septembrie 2015, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 0,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3,1% şi la construcţii noi cu 2,1%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 10,2%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 7,6% şi la clădirile rezidenţiale cu 2,7%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,0%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,2%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 9,4% .

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 7,8%, clădirile rezidenţiale cu 3,2% şi la construcţiile inginereşti cu 1,5%.

În plus, în primele nouă luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total, ca serie brută, cu 1,9%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de construcţii noi cu 4,5% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3,9%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,8%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 2,8%, construcţiile inginereşti cu 2,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total, cu 3,4%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de construcţii noi cu 9,1%, respectiv cu 3,4%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 10,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 8,0%, la clădirile rezidenţiale cu 1,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,4%.

 

 

Citiți și despre:

  • Lucrările de construcţii, în creştereLucrările de construcţii, în creştere În luna martie volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 47,2% , […]
  • Volumul lucrărilor de construcţii, în creştere în iunieVolumul lucrărilor de construcţii, în creştere în iunie În luna iunie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna mai, ca serie brută cu 11,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,6%, […]
  • Construcţiile de locuinţe, în creştere în primul trimestruConstrucţiile de locuinţe, în creştere în primul trimestru În primul trimestru al anului, construcţiile de locuinţe au crescut cu 11,6%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată au fost date în folosinţă 9232 locuinţe, în […]
  • Volumul lucrărilor de construcţii, în scădereVolumul lucrărilor de construcţii, în scădere Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primele 9 luni, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 10,8%, respectiv cu 11,7%, conform […]
  • Rezultate financiare bune pentru Wienerberger, în primul semestruRezultate financiare bune pentru Wienerberger, în primul semestru Wienerberger a înregistrat în primul semestru din acest an o creştere organică puternică, cifra de afaceri a grupului majorându-se cu 7 procente, până la 1,349 miliarde euro. Rezultatul EBITDA operaţional a […]