Stiri: Economie

Creşterea absorbţiei fondurilor europene, o miză importantă pentru România

22.09.2015

Creşterea absorbţiei fondurilor europene reprezintă o miză importantă pentru România, aceasta a fost principala concluzie a conferinţei Fondurile europene şi Ajutoarele de Stat 2014-2020 – sursa de finanţare esenţială pentru România”, organizată de BusinessMark pe data de 16 septembrie.

Fondurile structurale sunt un flux de capital negenerator de datorie externă, iar în bugetul multianual 2014-2020 ţara noastră are alocaţi 43 de miliarde de euro, dintre care 22,9 miliarde euro pentru Politica de Coeziune şi 19,7 miliarde euro pentru Politica Agricolă.

Vorbitorii primei sesiuni a evenimentului au fost Mirela Dobre, Expert, Ministerul Fondurilor Europene, Ştefan Oacheşu, Consilier, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, Ramona Ivan, Director, Direcţia Relaţii Externe şi Finanţări Structurale, CEC Bank şi Preşedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociaţia Română a Băncilor, Manuela Furdui, Managing Partner, FINEXPERT şi Radu Limpede, Managing Partner, EU Advisory.

”Ministerul se confruntă cu o perioadă destul de dificilă. Avem de închis perioada 2007-2013 pentru care ne propunem un grad de absorbţie de 60-80%. S-au luat în acest sens măsuri pentru creşterea gradului de absorbţie: îmbunătăţirea monitorizării proiectelor, simplificarea implemetarii, alocarea suplimentară între axele prioritare ale programelor, flexibilizarea procedurilor de achiziţie”, a declarat Mirela Dobre, Expert, Ministerul Fondurilor Europene.

Aceasta a mai spus, referitor la perioada 2014 – 2020, că programele sunt aprobate şi marea majoritate sunt deja lansate.

De asemenea, Ştefan Oacheşu, Consilier, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, la nivel ţării există doar 81 de intreprinderi mici şi mijlocii la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă jumătate faţă de media Uniunii Europene.

”Obiectiv specific 1: consolidarea poziţiei pe piaţa IMM-urilor în domeniile competitive identificate în SNC şi PDR-uri. Sunt sprijinite activităţile: construcţia/modernizarea spaţiilor de producţie, crearea/modernizarea incubatoarelor de afaceri. Obiectiv specific 2: îmbunătăţirea competitivităţii economice prin creşterea productivităţii muncii în IMM-uri în sectoarele competitive identificate în SNC. Activităţile sprijinite sunt relativ aceleaşi”, a precizat Ştefan Oacheşu.

La rândul ei, Ramona Ivan, Director, Direcţia Relaţii Externe şi Finanţări Structurale, CEC Bank şi Preşedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociaţia Română a Băncilor, a afirmat că din păcate suntem în septembrie, iar pe anumite programe sunt date scadente foarte curând şi încă avem proiecte care nu vor fi realizate.

Ce-a de-a doua sesiune i-a avut ca invitaţi pe Cristian Pârvan, Secretar General, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Anca-Laura Ionescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de afaceri, Florin Jianu, Preşedinte, Patronatul Tinerilor Întreprinzători, fost Ministru pentru IMM, mediu de afaceri şi turism, Andreea Mitrea, Senior Business Consultant, FINEXPERT, Cristian Nevzoreanu, Director Public Affaires, Renault Technologie România (RTR), Emil-Florian Dumitru, Preşedinte, Federaţia Naţională PRO AGRO, Director executiv la Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicola (ONIV), Marian Visu-Iliescu, Preşedinte, Asociaţia Tânărul Fermier.

”Fără 5% creştere nu putem asigura convergenţă economică. Pentru a atinge acest procent trebuie să fim competitivi şi atunci trebuie să folosim fondurile europene, care în opinia noastră sunt foarte mici. Pentru întreprinderi mari, de exemplu, sunt fonduri numai dacă îşi dezvoltă sectoarele de cercetare. Credem că putem să performăm major dacă inovaţiile româneşti realizate în structurile româneşti se vor produce în România şi nu în alte ţări, aşa cum se întâmplă în prezent”, a declarat Cristian Pârvan, Secretar General, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.

Florin Jianu a vorbit despre noile modificări aduse de Codul Fiscal şi despre faptul că impozitarea dividendelor cu doar 5% şi neimpozitarea profitului reinvestit ar putea genera performanţă în companii.

Totodată, Cristian Nevzoreanu a prezentat modelul de succes al companiei pe care o reprezintă, fiind una dintre primele companii care au apelat la o schemă de ajutor de stat.

”Am fost pionieri în ceea ce priveşte implementarea unei scheme de ajutor de stat. Am făcut această lucrare cu Fincont şi Finexpert. Am depus dosarul de cerere de finanţare în noiembrie 2007. Ministerul de Finanţe a avut deschidere către dialog, iar acordul de finanţare a fost aprobat în iunie de 2008 în valoare de 104 milioane lei la cursul de atunci, maximul permis de schemă. Am început implementarea. Mai târziu a venit criză şi nu am mai putut asigura proiectul din fonduri proprii, aşa cum intenţionăm. Atunci am apelat la BERD. Au fost de acord să între în capitalul RTR şi aportul sau a reprezentat suma de care aveam nevoie pentru a merge mai departe. După acest proiect BERD a rămas cu o părere foarte bună. Sunt în continuare disponibili să se implice în astfel de proiecte. Nu am avut corecţii financiare şi nici o pierdere. Astfel de instrumente va sunt la îndemână”, a afirmat Cristian Nevzoreanu.