O cultură de aluni presupune investiţii medii care pot fi armonizate uşor. Din ce în ce mai mulţi români aleg să îşi deschidă o afacere în domeniul agricol. Şi cum produsele tradiţionale nu par la fel de profitabile precum cele „exotice”, fermierii preferă să se îndrepte către acele culturi care aduc un mai mare randament, iar investiţia iniţială nu este chiar aşa de ridicată.
În acest sens, o idee de afaceri în agricultură este reprezentată de creșterea alunilor de pădure. Vorbim, prin urmare, de o cultură care presupune investiții medii, dar care pot fi armonizate uşor, aducând profituri generoase.
Alunul este cultivat pentru calitatea deosebită pe care fructele sale o au. Acestea conţin o serie importantă de substanţe nutritive, cu efecte benefice pentru sănătate.
Alegerea perfectă pentru fermierii aflaţi la început de drum
Din păcate, însă, în multe regiuni ale României, alunii de pădure sunt destul de rari, chiar dacă aceşti pomi sunt uşor de crescut, fapt care îi face alegerea perfectă pentru fermierii care se află la început de drum. În ţara noastră, cele mai multe culturi de aluni de pădure se află în judeţele Timiş, Alba şi Sibiu, iar o mare parte din producţia acestor fermieri merge direct către export.
În Italia se cultivă în jur de 40.000 de hectare de aluni
Cu toate că în România nu prea există culturi de aluni, în multe state alunul de pădure este cultivat pe suprafeţe mari, în special datorită profitabilităţii pe care o aduce. De exemplu, conform firmei Il Tartufo Alba, din Italia, această ţară cultivă în jur de 40.000 de hectare de aluni, iar Cipru, o ţară foarte mică, deţine peste 3.000 de hectare cultivate cu aluni.
O afacere profitabilă
Creşterea alunilor este o afacere profitabilă, în condiţiile în care producţia la un hectar cultivat este de 1,5 – 2 tone de alune, iar pentru un kilogram de alune un fermier român poate obţine un preţ cuprins între 3 şi 8 euro, potrivit site-ului ideideafaceri.manager.ro.
Avantajele oferite de aluni
Pentru a cultiva aluni, nu este nevoie de un sol foarte fertil. În plus, alunul rodeşte în al doilea sau al treilea an de la plantare, iar durata rentabilă a unei plantaţii de alun este de circa 50-80 de ani.
Alunii manifestă, de asemenea, cea mai înaltă rezistenţă şi toleranţă la boli şi dăunători. Acest pom are cerinţe reduse de căldură, fiind o specie extrem de rezistentă la ger. Aşadar, ramurile rezistă până la -25 °C, chiar -30 °C
Alunul nu este o cultură pretențioasă la condiţiile de sol sau la climă
Chiar dacă alunul nu este un pom pretenţios la condiţiile de sol sau de climă, o plantaţie pe un sol fertil poate duce la o recoltă de alune mai bogată.
De asemenea, un alt avantaj al culturii alunilor de pădure este reprezentat de faptul că pot fi valorificate şi terenurile care nu sunt adecvate cultivării cerealelor, alunul fiind o specie care rezistă la secetă şi la arşiţă.
Pentru înfiinţarea unei culturi de aluni de pădure este nevoie de o investiţie cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un hectar.
Pentru înfiinţarea unei culturi de aluni de pădure este nevoie de o investiţie cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un hectar, în funcţie de specia aleasă, pentru înfiinţarea unei astfel de culturi putând fi accesate şi fonduri europene. În acelaşi timp, costurile de întreţinere a plantaţiei nu sunt extrem de ridicate, investiţia amortizându-se în 3-5 ani.
Calculele legate de profitabilitate, realizate de firma Il Tartufo Alba, arată că pe cultură de un hectar se pot obţine, în 15 ani, în jur de 3.500 kilograme de alune. Şi, ţinând cont de preţul pe kilogram al acestor fructe, rezultă un profit anual de 35.000 – 52.500 lei.
Alunilor micorizaţi cu trufe
În plus, fermierii care vor să înceapă o afacere în acest domeniu au şi posibilitatea de cultivare a alunilor micorizaţi cu trufe. Înfiinţarea unei astfel de culturi necesită o investiţie iniţială mai ridicată, în condiţiile în care un puiet de alun are un preţ cuprins între 5-15 lei, în funcție de specie şi mărime, iar un puiet de alun micorizat cu trufe are un cost de 40-60 lei. Însă, o investiţie mai mare aduce şi un profit pe măsură.
Un puiet de alun micorizat cu trufe are un cost de 40-60 lei, în timp ce un puiet normal de alun are un preţ cuprins între 5 şi 15 lei.
Trebuie menţionat şi faptul că afacerea cu aluni este un business care se dezvoltă în timp, profitul avansând o dată cu trecerea timpului, iar producţia de alune ajunge să fie din ce în ce mai mare. Astfel, de la an la an această afacere oferă un profit mai mare, în timp ce eforturile fermierului vor fi din ce în ce mai mici.
Accesarea de fonduri europene
Pentru înființarea de culturi de aluni de pădure, fermierii pot beneficia şi de fonduri europene, alocate prin PNDR 2014-2020, submăsura 4.1 A – Investiţii în exploataţii pomicole.
Scopul acestei submăsuri este reprezentat de creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
Ţara noastră are alocată pentru fermieri, prin PNDR 2014 — 2020, o sumă totală de 9,472 miliarde de euro.
România are alocată prin PNDR 2014-2020 o sumă totală de 9,472 miliarde de euro, din care 8,127 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,345 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.