Creşterea economică, susţinută de consum şi exporturi. Cum va evolua PIB-ul în perioada următoare

12.10.2015

PIB-ul României va creşte în acest an cu 3,5 procente, urmând ca în 2016 avansul economiei să ajungă la 3,7 procente, conform unei analize EY. Evoluţia pozitivă vine ca urmare a cererii interne puternice şi a îmbunătăţirii balanţei nete a exporturilor. După aceea, ritmul de creştere va încetini, dar se va stabiliza la o medie de circa 3% pe an între 2017 şi 2019.

„Deşi ritmul creşterii trimestriale a PIB-ului în România a încetinit la doar 0,1% în trimestrul al doilea al acestui an (faţă de aproximativ 1% în fiecare din cele trei trimestre anterioare), creşterea anuală şi-a continuat ritmul susținut, atingând 3,7% – faţă de 3,8% în trimestrul întâi. Creşterea a fost predominant determinată de consum, însă şi investiţiile şi-au menţinut recenta ascensiune. Creşterea veniturilor reale, potenţată de inflaţia coborâtă şi de o scădere treptată a şomajului, va impulsiona consumul pe parcursul ultimelor luni din 2015 şi în 2016. În plus, reducerile de taxe au potenţialul de a consolida şi mai mult veniturile disponibile”, se arată în analiza citată.

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România, a explicat că, în ţara noastră, consumul intern continuă direcţia ascendentă conturată la începutul anului şi rămâne şi pe sfârşit de an principalul motor de creștere, alimentat de nivelul foarte scăzut al inflaţiei, şi de recenta relaxare fiscală.

În plus, conform acestuia, spre deosebire de cele mai multe ţări din Zona Euro, România se bucură de o rată scăzută a şomajului şi de o creştere economică susţinută.

„Pentru a exploata la maxim aceste avantaje, sunt însă necesare eforturi semnificative pentru a creşte competitivitatea economiei românești, prin reformarea pieţei muncii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri”, a mai spus Bogdan Ion.

În acelaşi timp, conform ediţiei din octombrie 2015 a EY Eurozone Forecast (EEF), Zona Euro traversează o perioadă favorabilă, beneficiind de pe urma preţurilor mai mici la energie, a unei rate de schimb mai competitive şi a existenţei unei cereri puternice de consum în Statele Unite şi Marea Britanie.

În plus, odată cu îmbunătăţirea nivelului de încredere în mediul de afaceri, cheltuielile cu investiţiile vor prinde avânt în 2016, determinând o creştere a PIB-ului de la 1,6% în acest an la 1,8% în 2016.

„Consumul rămâne un factor cheie pentru revenirea Zonei Euro în al doilea semestru al anului 2015. Preţurile mai mici la petrol continuă să reprezinte un stimulent pentru îmbunătățirea veniturilor gospodăriilor, în vreme ce percepția oamenilor privind perspectivele de pe piaţa muncii începe să se îmbunătăţească”, potrivit EEF.

Astfel, este estimată o creştere a cheltuielilor de consum cu 1,7% în acest an, cea mai mare din ultimii opt ani şi după incertitudinile din timpul acestei veri, Zona Euro se aşază pe o traiectorie de creştere lentă, dar constantă.

Chiar dacă previziunile privind creşterea economică sunt pozitive, în următorii câţiva ani, şomajul va rămâne o problemă majoră. Previziunile indică o scădere constantă a ratei şomajului, dar aceasta nu va ajunge sub 10% până în 2019.

„Odată ce economia Zonei Euro a intrat pe un curs de revenire, acoperirea deficitelor bugetare se va realiza în mare parte prin creşterea veniturilor din taxe. Însă, dată fiind extinderea poverii datoriei publice a Zonei Euro din anii crizei, EEF se aşteaptă ca nivelul cheltuielilor guvernamentale să rămână limitate pe o perioadă de timp. EEF estimează astfel doar creşteri modeste ale cheltuielilor guvernamentale curente, care se vor situa în jurul de 1% în perioada 2015-2019”, conform raportului EY.

 

 

Citiți și despre: