Stiri: IT&C

Creșterea industriei IT va fi frânată din 2018. Care este motivul?

21.12.2017

Cu toate că 2017 a fost considerat de către ANIS unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din ţara noastră, deciziile politice și administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialiști din domeniu într-un viitor incert. Primele efecte vor fi resimțite de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajați care pot pierde 3.000.000 euro lunar ca urmare a modificării legislației privind taxarea salariilor.

De asemenea, creșterea solidă de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde euro nu se mai pot repeta și anul viitor, în condițiile actuale. Din păcate, modificările fiscale forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă.

Lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii conduc către un prognostic general rezervat pentru evoluția industriei tech în 2018, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt serios afectate. În plus, modificările fiscale aplicabile într-un termen foarte scurt influențează negativ și oportunitățile de dezvoltare a industriei locale.

„În mijlocul revoluției digitale, România încearcă să capete o poziție fruntașă, confirmată în 2017 de câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender. Țara noastră are șansa de a multiplica astfel de povești de succes, dar nu o va putea face fără baze solide și predictibilitate”, spune Teodor Blidăruș, președintele ANIS.