Stiri: Energie

Ajutor plata facturilor la energie

Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Decizia luată de ministrul de Finanţe

26.10.2021

Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a dispus intensificarea analizelor privind posibile distorsiuni ale pieței în domeniul energiei, în contextul îngrijorărilor legate de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale și al anunțului Comisiei Europene, acela de a avea un set de măsuri și opțiuni pentru a răspunde la şocul creşterii preţurilor.

Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Controale ANAF

În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, va desfășura acțiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al operatorilor economici din domeniu.

Acțiunile vizează menținerea unui mediu concurențial corespunzător și vor completa demersurile instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Amenzi date de ANRE

Pe data de 14 octombrie 2021, ANRE a sancționat furnizorii de gaze naturale cu amenzi în valoare de 2.690.000 lei.

Astfel, ca urmare a plângerilor clienților finali referitoare la notificările primite de la furnizori în legătură cu intenția de creștere a prețului gazelor naturale, ANRE a demarat acțiuni de control pentru a verifica modul în care au fost respectate obligațiile legale referitoare la:

  • elaborarea și publicarea ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale;
  • preluarea corectă a informațiilor din ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale în contractele de furnizare încheiate ca urmare a acceptării de către clienții finali a ofertelor respective;
  • notificarea clientului final a intenției de modificare şi/sau completare a condițiilor/clauzelor contractuale, precum şi a majorării prețului/tarifului practicat;
  • furnizarea de informații transparente clienților finali.

Companiile sancţionate

În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat încălcări ale dispozițiilor legale. Pentru faptele săvârșite, furnizorii de gaze naturale au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare totală de 2.690.000 lei.

ENGIE ROMÂNIA, EON ENERGIE ROMÂNIA și RESTART ENERGY ONE au fost sancționați fiecare, cu amendă în valoare de 800.000 lei, pentru că în ofertele lansate public cu un preț fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menționat, că furnizorul își rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat și astfel, nu și-au îndeplinit obligația legală de a pune la dispoziția acestora, în mod transparent, informații clare, cu privire la prețurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preț pe care, ulterior, au intenționat să-l modifice, începând cu lunile octombrie și noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienți.

Pentru aceleași fapte, PREMIER ENERGY a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 200.000 lei.

Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Notificarea clienţilor

Totodată, ANRE a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preț fix, menținerea prețului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, și, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preț fix.

ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționate fiecare cu amendă în valoare de 30.000 lei pentru:

  • nerespectarea prevederilor legale privind elaborarea ofertelor-tip
  • lansarea de oferte-tip în care nu se menționa data de întocmire a ofertei-tip și nici perioada de valabilitate a ofertei, menționându-se doar data expirării acesteia.

NOVA POWER&GAS a fost amendată cu 30.000 lei pentru încheierea de contracte de furnizare a gazelor naturale în care nu se menționa perioada cu preț fix garantat din oferta tip acceptată de clienți, precum și pentru lansarea de oferte-tip în care nu erau precizate termenele şi condițiile de denunțare unilaterală a contractului.

Citeşte şi Enel a lansat o nouă emisiune de obligaţiuni. Anunţ important