Se anunţă creşteri salariale în mediul privat. Un studiu BestJobs arată că 6 din 10 angajatori previzionează o creștere între 5% și 20% a salariilor pentru joburile deschise în a doua parte a anului în curs.
În primul semestru, în România, piața muncii a avut o evoluție accelerată. Şomajul a atins un nivel minim istoric de 4,5%.
În plus, pe platforma de recrutare BestJobs, companiile au oferit nu mai puţin de 200.000 de locuri de muncă. Numărul locurilor de muncă este în creştere cu aproape 60%, comparativ cu prima parte a anului 2017.
Creşterile salariale determinate de criza de specialişti
„Criza de specialişti împinge companiile să facă eforturi pentru a atrage talente. Astfel, 46% dintre angajatori se așteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru pozițiile noi, comparativ cu începutul anului. Alți 18% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se așteaptă inclusiv să fie necesar să ofere salarii chiar și cu 20% mai mari pentru poziții similare comparativ cu începutul anului”, spun reprezentanţii BestJobs.
Totodată, concurenţa mare pentru candidații valoroși determină companiile să extindă şi pachetele de beneficii extra-salariale. Companiile se gândesc, aşadar, să includă în acestea şi beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanță, salturi cu parașuta, reducere la biletele de avion și, de ce nu, chiar masaj la birou.
Se fac şi multe angajări
Vestea bună este că tendințe similare de angajare şi recrutare sunt estimate și în a doua jumătate din 2018.
Conform studiului, 64% dintre companii spun că vor scoate la concurs până la 10 noi joburi. În acelaşi timp, 21% dintre angajatori afirmă că vor oferi între 10 și 20 de poziții noi.
Cele mai bune perspective de angajare se regăsesc în domeniile următoare:
- Vânzări (63% dintre companii)
- Administrativ (57%)
- Producție (54%)
Din păcate, persoanele specializate în Medicină și Farmacie sau HoReCa vor avea mai puține oferte de joburi, în ultima parte a anului.
Ce experienta caută companiile?
Cei mai căutaţi candidați sunt cei care deţin 2-5 ani experiență în locuri de muncă la birou.
Astfel, conform studiului, cele mai multe oferte vor fi pentru job-uri de birou (white collars, 47%). Acestea sunt urmate de cele pentru muncitori calificați (41%).
Cu precădere, angajatorii caută angajaţi pentru poziții full-time. Numai 24% dintre aceştia spun că au în plan să recruteze și part-time sau project-based.
Cea mai mare parte a joburilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează celor cu 2-5 ani experiență (54%). Pe locul următor se află locurile de muncă pentru candidați entry-level, cu până la 2 ani de experiență (37%).
Citeşte şi Zile libere 2019. Ce libere legale avem anul viitor?