Stiri: Economie

Cresteri salarii 2022

Cum vor evolua salariile în 2022?

24.09.2021

Creşteri salarii 2022. Companiile anticipează creșteri salariale de 5% pentru 2022 și se orientează către asigurări de sănătate și viață, ca beneficii acordate angajaților, în contextul pandemiei. Mercer Marsh Benefits a făcut publice rezultatele Total Remuneration Survey (TRS) 2021 – studiul de remunerare pe care Mercer îl realizează anual în România. Concluziile studiului din acest an sunt fundamentate pe analiza informațiilor a 410 companii din România care au, cumulat, 150.000 de angajați cu venit mediu pe organizație de 157 milioane lei/an. Studiul analizează aproape 1.700 tipuri de joburi din perspectiva remunerației și a tipurilor de beneficii pe care companiile le acordă.

Pandemia de COVID-19

Contextul pandemic a determinat companiile să ajusteze tipurile de beneficii acordate. În structura ultimilor trei ani, Cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masă și mașina de serviciu – beneficii aflate în TOP 3 facilități acordate de companii au consemnat diminuări, în timp ce asigurările de viață și sănătate au crescut ca pondere în numărul companiilor care le acordă.

Tipurile de beneficii acordate, nivelurile salariale pe tipuri de joburi, departamente și specializare, diferențierea mediilor salariale pe tipuri de industrii sunt aspecte care se regăsesc printre concluziile TRS 2021.

Simona Mușat, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania afirmă: „Beneficiile pentru angajați au devenit din ce în ce mai importante în contextul pandemic și pot face diferența pentru companiile care doresc să se poziționeze ca un angajator dorit în piața muncii, ele contribuie semnificativ în strategiile de atragere, retenție și motivare a angajaților. Total Remuneration Survey reprezintă un instrument valoros pentru companiile din România. Informațiile din studiu corelate cu sfaturile consultanților de specialitate sunt de un real folos în diferențierea companiilor pe piața muncii în România”.

Creşteri salarii 2022. Concluziile studiului

Iată principalele concluzii pentru România ale Total Remuneration Survey 2021:

Companiile participante la studiu anticipează o creștere salarială medie de 5% atât pentru anul în curs, cât și pentru 2022. Cea mai mare creștere este în retail și industria producătoare auto (+6%).

Creșterile salariale pot fi accelerate de către angajați prin migrarea de la o companie la alta, pe aceeași poziție.

TOP 3 industrii care își plătesc angajații cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România sunt: farma (+30 față de salariul mediu), IT (+17%), producție& agricultură (+13%).

Din perspectiva comparației în funcție de tipul departamentului cu salariul mediu, angajații din IT sunt cel mai bine plătiți (+28%) față de medie. Angajații din zona analizei de date sunt cel mai bine plătiți (+45% față de salariul mediu din România – cu 10% mai mult decât angajații din zona de programare IT). Angajații care se ocupă de management de proiect beneficiază de salarii cu 22% mai mari decât media națională, în timp ce a treia poziție în topul salariilor în funcție de departamente o ocupă angajații din zona Corporate Affairs și Finance (7% peste salariul mediu).

Creşteri salarii 2022. Tipuri de locuri de muncă

Din punctul de vedere al analizei pe tipuri de joburi, Total Remuneration Survey – 2021, răspunsurile celor 410 de companii care au furnizat informații pentru studiul din România conduc la următoarele ierarhii:

Poziții de bază:

▪ Operator transport: 62.000 lei/an (venit brut)
▪ Contact Center: 74.500 lei/an (venit brut)
▪ Electrician/mentenanță: 79.000 lei/an (venit brut)

Poziții în zona de specialiști:

▪ Specialist în Marketing Digital (experiență 1-3 ani): 115.712 lei/an (venit brut)
▪ Specialist în Productie & Îmbunătățire procese (experiență 5-7 ani): 145.608 lei/an (venit brut)
▪ Business Intelligence: 222.919 lei/an (venit brut)
▪ Agile Coach Specialist: 305.167 lei/an (venit brut).

Poziții în zona middle management:

▪ Manager – Centru de distribuție: 185.169 lei/an (venit brut)
▪ Manager – HR Business Partner: 215.532 lei/an (venit brut)
▪ Manager – Finance Business Partner: 248.845 lei/an (venit brut)
▪ Manager – Quality Assurance Engineering: 289.530 lei/an (venit brut).

Creşteri salarii 2022. Prime şi bonusuri

În ceea ce privește primele și bonusurile, 69% dintre companii acordă prime/bonusuri de Crăciun în timp ce 60% acordă beneficii cu ocazia Paștelui. 34% dintre organizații acordă beneficii pentru transport, valoarea anuală medie/angajat fiind de 1.637 lei. Valoarea anuală medie a primei de Crăciun este de 530 de lei, în timp ce valoarea celei acordate de Paște este 386 lei.

Zile de concediu

Din perspectiva numărului de zile de concediu, companiile au politici diferite. Industriile care acordă un număr peste medie a zilelor de concediu de odihnă sunt:

  • automotive, IT, Farma (25 zile/an)
  • productie, bunuri de consum, agricultură (24 zile/an).

Contextul pandemic și modul de lucru mixt work-from-home – work-from-office au determinat ajustări ale tipurilor de beneficii acordate de companii. Asigurările de sănătate precum și cele de viață, alături de bonusul acordat la recrutare consemnează creșteri, în timp ce cursurile de specializare, bonurile de masă și mașina de companie au consemnat scăderi.

Citeşte şi Harta salariilor din România: În ce judeţe se obţin cele mai mari venituri?