Petrol si gaze

CRIOMEC – proiecte industriale pentru utilaje tehnologice și criogenice

01.03.2015

Compania se extinde anul acesta cu două filiale noi, în Franța și Germania. Cu o istorie și o experiență de 21 de ani, CRIOMEC deține o bază materială, mașini și echipamente performante, care permit oferirea de servicii complexe, la un nivel tehnic ridicat.

Compania s-a axat pe oferirea de servicii de calitate integrate, începând cu proiectare, execuție, montaj și reparații de instalații industriale, cu aplicabilitate largă în domenii complexe, precum petrochimie, gaze tehnice, criogenie, metalurgie, termoenergetică, echipamente dinamice și turboagregate.

În prezent, compania se bucură de susținerea a peste 300 de angajați, specializați în mecanică, frigotehnie, sudură, construcții civile, instalații gaze, rețele electrice, automatizări sau echipamente dinamice. “Strategia de dezvoltare a firmei a urmărit în permanență un echilibru, astfel încât investițiile în mijloace fixe, modernizarea spațiilor de producție și achiziția de echipamente, s-au realizat prin utilizarea eficientă a resurselor proprii și a celor financiar bancare, în corelare cu accesarea fondurilor europene nerambursabile. Astfel, în anul 2011 a fost achiziționată o macara mobilă marca Liebherr, printr-un proiect de finanțare POS CCE, costul total al proiectului fiind de 2.135.324 lei, din care nerambursabil 1.074.828 lei”, ne-a declarat doctor inginer Alexandru Șerban, directorul general CRIOMEC S.A..

Investițiile companiei vor fi direcționate în viitorul apropiat spre deschiderea cele două reprezentanțe din Lyon Franța și Xanten Germania, care vor fi active începând cu primul trimestru al anului curent. Acest obiectiv face parte dintr-un plan mai complex de dezvoltare în spațiul european, prin care compania îsi dorește consolidarea imaginii în rândul partenerilor săi.

Servicii

În domeniul utilajelor tehnologice, CRIOMEC oferă de la montarea și punerea în funcțiune a oricărui tip de compresor industrial, până la reparații speciale, capitale, a echipamentelor dinamice, precum turbocompresoare sau pompe. În pus, clienții pot apela pentru proiectarea, montarea și repararea de instalații de separare aer sau a altor utilaje complexe.

Serviciile unice sunt completate cu cele oferite industriei criogenice, întrucât societatea deține tehnologia și cunoștințele necesare pentru proiectarea și executarea liniilor vacumate pentru vehicularea lichidelor criogenice, a liniilor de vehiculare a gazelor tehnice, dar și montarea și punerea în funcțiune a tunelelor criogenice din industria alimentară. La acestea se adaugă montajul și funcționarea mixerelor de gaze pentru diferite aplicații industriale, a rețelelor de gaze medicale pentru spitale și laboratoare și proiectarea și executarea stațiilor de îmbuteliere gaze tehnice. ”Domeniul aplicabilității criogeniei a luat o amploare considerabilă, începând cu secolul XX, odată cu perfecționarea tehnologiiilor de producere a frigului adânc, demonstrându-și astfel beneficiile în multe domenii precum industrie, medicină, biologie, dar și domeniul nuclear. Singurul Institutut care susține de peste 40 ani cercetarea românească în acest domeniu ofertant este Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.

Trecând dincolo de latura experimentală și rațională spre cea comică, singurul meu regret rămâne acela că aplicabilitatea criogeniei, deși se poate dovedi benefică într-o multitudine de procese și tehnologii, nu poate îngheța nici taxele și nici impozitele inventate de guvernanți”, explică directorul general CRIOMEC.

Proiecte de succes

În portofoliul CRIOMEC există multe proiecte de amploare, pe care compania le-a finalizat alături de corporații de renume internațional în acest domeniu, precum Linde, ArcelorMittal, Boccard, Air Liquide sau SIAD.

În cadrul portofoliului de proiecte industriale complexe din domeniul producerii gazelor tehnice și termoenergetic în care a fost implicată compania, putem evidenția fabrici de separarea aerului ce produc oxigen, azot, argon, fabrici pentru producerea hidrogenului, centrale electrice.

În ceea ce privește segmentul de reparații și modernizări instalații, pe platforme siderurgice în cadrul ArcelorMittal Galati s-au finalizat, anul trecut, lucrările de proiectare, construcție și instalare aparate speciale de încărcare aferente furnalului, modernizări și reparații capitale a turbogeneratoarelor, turbosuflantelor.

Criza economică

În ciuda profesionalismului companiei, efectele crizei economice nu s-au lăsat așteptate. Înăsprirea condițiilor de creditare și încetinirea proiectelor de investiții au fost cele mai mari obstacole pe care le-a avut de confruntat compania. “Această criză are și o parte bună: te obligă sa gândești prudent, să-ți administrezi cu atenție resursele și să-ți asiguri întotdeauna un plan de back-up, în cazul unui eșec. Niciodată nu am subestimat însă factorul uman, care este cea mai valoroasă resursă a unei companii, îți construiește zilnic reputația și prestigiul în piață”, ne-a declarat Alexandru Șerban, directorul general CRIOMEC.

Cu toate acestea, compania a obținut certificate de calitate importante în perioada 2008 – 2014, printre care se numără EN1090-1 TÜV NORD Systems GmbH &Co.KG Germania, acordat pentru prima oară în România unei companii pentru proiectarea și execuția structurilor metalice sau ISO 13845:2012 pentru lucrări de proiectare, execuție și montaj instalații medicale. Mai mult decât atât, a fost creat un departament construcții civile și industriale, care a permis companiei abordarea integrată a proiectelor complexe. “Ca o recunoaștere a activității desfășurate și a rezultatelor obținute în 2012 și 2013, compania a primit distincții naționale acordate de Camera de Comerț și Industrie Galați și Patronatul IMM Galați, precum și internaționale de la European Business Assembly,Oxford  UK”, a completat conducerea CRIOMEC.

Planuri de viitor 

Cu o cifră de afaceri de peste 47.000.000 de lei, înregistrată anul trecut, societatea mizează acum pe o strategie prudentă a investițiilor, anticipând o perioadă de contracție, în care direcțiile de orientare se vor îndrepta spre o consolidare a portofoliului de clienți. “Pentru a putea contracara eventualele influențe negative ale mediului economic din anul 2015, ne vom concentra eforturile în atingerea obiectivelor planificate, luând în considerare suplimentar diversificarea activității în domeniul serviciilor medicale, ca urmare a certificării ISO 13845:2012, obținute pentru lucrări de proiectare, execuție și montaj instalații medicale, precum și a includerii în grupul CRIOMEC a unei companii specializate în furnizarea de servicii medicale de imagistică computerizată. În plus, vom deschide cele două reprezentanțe CRIOMEC în Franța și Germania, asigurând astfel o prezență dinamică și eficientă pentru partenerii existenți și potențiali”, ne-a declarat doctor inginer Alexandru Șerban, directorul general CRIOMEC.

Partenerii de afaceri și nu numai trebuie să știe faptul că directorul general al companiei va fi prezent, în acest an, în calitate de participant și co-autor al studiilor realizate despre “Cooling machines for individual buildings air conditionning” și “Refrigeration system for ice rink” la Conferința organizată de “International Institute of Refrigeration”, ce va avea loc în perioada 16 – 18 aprilie, în Ohrid Macedonia.